Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Ratna epska drama Miasto 44
Poljski redatelj Jan Komasa za sedamdesetu godišnjicu Varšavskog ustanka pripremio je impoznatni film o mladim ustanicima i ratnom razaranju

Ratna epska drama "Miasto 44"

Miasto 44 je epska ratna drama Jana Komasa, međunarodno priznatog i nagrađivanog poljskog redatelja i scenarista. Međunarodnu pažnju je privukao filmom Suicide room iz 2011. godine kojim je pohodio mnoge filmske festivale ovjenčavši se brojnim nagradama. 

Miasto 44, svojim međunarodnim naslovom Warsaw 44, uzbudljiva je, ali i dirljiva priča koja se odvija za vrijeme 2. svjetskog rata.  Radnja filma prati Varšavski ustanak iz 1944. godine za oslobođenje od nacističke vlasti, kojeg je organizirala Armia Krajowa, odnosno poljski pokret otpora koji se borio protiv okupatorske Njemačke. Vrijeme ustanka, koji je glasovit po tome što je bio najveća europska akcija organizirana od strane domaćih pokreta otpora, trebalo se podudarati s napadom sovjetske vojske, no sve nije išlo prema zacrtanom planu.

Mladi redatelj Komasa pripremio je i scenarij, nakon što se nekoliko godine pripremao vršeći intervjue s brojnim veteranima ustanka. Među brojne simbolične geste spada i samo snimanje koje je trajalo točno 63 dana, što odgovara trajanju samog ustanka. Film je svoju svečanu premijeru imao pred 10 tisuća gledatelja na Varšavskom Nacionalnom stadionu, dva dana prije 70. godišnjice ustanka. 

Svoj visoki budžet od 5,8 milijuna eura film može zahvaliti sufinanciranju Poljskog filmskog instituta, a navedeni iznos ga svrstava među najskuplje poljske filmove. No, budžet je svakako kvalitetno potrošen, kostimografija je besprijekorna, a specijalnim efektima se pozabavio slavni holivudski stručnjak Richard Bain ("King Kong", "Početak", "Imaginarij Dr. Parnassusa").

U glavnim ulogama namjerno se pojavljuju manje poznati, gotovo anonimni glumci Józef Pawlowski, Zofia Wichlacz, Anna Próchniak, Maurycy Popiel, Antoni Królikowski, Tomasz Schuchardt, Michal Meyer i Grzegorz Kowalczyk.

U kino distribuciji film je za sada zakazan samo u Poljskoj, od 19. rujna, a na moguće svjetske premijere morat ćemo sačekati.

M.M.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala