Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Pobjednik Pulskog filmskog festivala je Broj 55
"Broj 55" redatelja Kristijana Milića okitio se s čak 7 Zlatnih Arena, a ujedno je odnio i veliku Zlatnu Arenu za najbolji dugometražni film

Pobjednik Pulskog filmskog festivala je "Broj 55"

 
Ovogodišnji Filmovi pod zvijezdama su i službeno zatvoreni svečanom dodjelom nagrada u Istarskom narodnom kazalištu.
Velika Zlatna Arena za najbolji film na ovogodišnjem 61. Filmskom festivalu u Puli dodijeljena je filmu Broj 55 redatelja Kristijana Milića, produkcijske kuće HRT i producenta Stanislava Babića.

Po odluci Ocjenjivačkog suda hrvatskog natjecateljskog programa pulskog festivala nagradu je zaslužio kao "film produciran po najvišim profesionalnim standardima i film koji daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz domovinskog rata". Ratna drama Kristijana Milića je, uz glavnu i najprestižniju nagradu, osvojila i izuzetnih 7 Zlatnih Arena, a mogli bismo reći kako je to bio posvemašan uspjeh čitave filmske ekipe "Broja 55". 

„Za bolno realističnu, nenametljivu i raznoliku masku vojnika u situaciji gerilske borbe“, odnosno Zlatnu Arenu za masku, nagradu je primila Ana Bulajić Črček, za specijalne efekte dodijeljena je Branku Repalustu i Kristijanu Mršiću, Zlatnu Arenu za kostimografiju osvojila je Vedrana Rapić, za scenografiju Damir Gabelica, a za montažu dodijeljena je Veljku Segariću. 

Za jasnu narativnu strukturu i direktnu karakterizaciju odnosa unutar grupe u ekstremnoj situaciji Zlatnu Arenu za scenarij osvojio je Ivan Pavličić, a Zlatna Arena za režiju otišla je Kristijanu Miliću zbog majstorskog uprizorenje i vještu režiju kompleksnih akcijskih situacija i velikog glumačkog ansambla.

Unutar hrvatskog programa nije ostao nezamijećen ni film Kosac redatelja Zvonimira Jurića, ponajviše zbog glumačkih izvedbi.
 
Zlatnu Arenu za najbolju sporednu mušku ulogu i za najbolju glavnu mušku ulogu u navedenom filmu osvojili su Igor Kovač i Ivo Gregurević, čija je uloga Ive pohvaljena kao sugestivan portret čovjeka opterećenog zločinom iz prošlosti i samoćom.
Zlatnu Arenu za kameru odnio je Branko Linta, a njegov rad na filmu Kosac je opisan kao majstorska fotografija zahtjevnih noćnih situacija koja doprinosi napetoj atmosferi filma.
 
 
Filmovi Happy Endings redatelja Darka Šuvaka i Zagreb Cappuccino redateljice Vanje Sviličić osvojili su po dvije nagrade. 
Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Anita Matić Delić, a za najbolju glavnu žensku ulogu Areta Ćurković u filmu Happy Endings.
Zlatna Arena za glazbu dodijeljena je Luki Zimi za film Zagreb Cappuccino, a za kameru je Danko Vučinović primio Nagradu Breza koja se dodjeljuje najboljem debitantu ovogodišnjeg Pulskog festivala.

Nagrada Oktavijan, Hrvatskog društva filmskih kritičara, ove godine je dodijeljena filmu Kosac redatelja Zvonimira Jurića, s prosječnom ocjenom 3,85. 

Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića s prosječnom ocjenom 4,68.

Publika je glasovanjem za filmove iz programa Dizalica dodijelila diplomu za najbolji film Samo ni za čije oči, redatelja Tali Barde.

U sklopu Programa Pulica publika je dodijelila diplomu za najbolji dugometražni film Karstenovi i Petrini zimski praznici, redatelja Arena Lindtnera Naessa, i diplomu za najbolji kratkometražni film Zec i jelen, koji je režirao Peter Vacz.

Žiri mladih filmofila dodijelio je diplomu za najbolji kratki film iz Hrvatskog programa redatelju Ivanu Sikavici za film Ko da to nisi ti

Odluke ocjenjivačkog suda međunarodnog programa:

Zlatna Arena za najbolji dugometražni film dodijeljena je filmu Betonska noć redateljice Pirjo Honkasalo, a posebno priznanje zaslužio je film Luda ljubav redateljice Jessice Hausner, sa pojašnjenjem kako je uspio prikazati svijet u vremenu društvene promijene s posebnim spojem tragičnog i komičnog.
Zlatna Arena za najbolji kratkometražni film dodijeljena je filmu Uljana svjećica redatelja Hu Weija.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala