Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Hrvatska 3. u Europi, a 10. u svijetu po količini vode!
"Eko zona" nagrađuje gledatelje vjetrogeneratorom i štednim žaruljama

Hrvatska 3. u Europi, a 10. u svijetu po količini vode!

Današnja "Eko zona" (HTV1, 15:35, 04:40) počela je odličnim prilogom urednika i voditelja emisije Mladena Iličkovića o našem razbacivanju vodom.

U prosjeku trošimo 140 litara vode na dan po čovjeku. Već za 2025. prognozira se da je moguć "svjetski vodeni stres". Hrvatska je na 3. mjestu po rezervama vode u Europi, a na 10. smo mjestu u svijetu. Irma Popović iz "Zelene akcije" rekla je da je to nisu neiscrpni izvori i rezerve i da treba štediti. Imamo 9 milijardi kubnih metara godišnje rezervi, a mi od toga trošimo tek 4 % - kaže Igor Kolovrat iz Hrvatskih voda!

No, štednja je nužna, vodom iz vodovoda ne bi trebalo zalijevati, već kišnicom, ostacima vode koju smo negdje već iskoristili... Treba paziti i na male korake - ne skoz puštati vodu dok peremo zube! Nužna je i rekonstrukcija vodovodnog sustava, jer Zagrebački vodovod gubi čak 40% vode zbog loših cijevi!

Doznali smo i neke nelogičnosti u sustavu poticaja proizvodnje. Ljekovito bilje potiče se samo sa 1250 kuna po hektaru, a pšenica 2500, šećerna repa sa 3000, vinogradi čak sa 33 000 kuna!

Velik je problem i što je milijun je hektara neobrađene zemlje u Hrvatskoj, dok mnogi ne mogu naći veće površine za ekološku proizvodnju!

Vidjeli smo i geo park na otoku Rabu, "zelene" vijesti iz Hrvatske i svijeta (veliki reciklažni pogon u Španjolskoj, eko selo u Luksemburgu...), o aktivnostima nevladinih organizacija...

Počela je i nagradna igra emisije - mogu se osvojiti štedne žarulje, mali vjetrogenerator s fotonaponskim panelom, besplatne analize utroška energije u stambenim prostorima te besplatno predavanje stručnjaka Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju.

"Eko zona" svakako zaslužuje bolji termin emitiranja, pa i repriziranja, ali i svakotjedni, a ne dvotjedni ritam! Čini se da bi bilo idealno da ide nedjeljom, nakon "Plodova zemlje" (ili prije podnevnog "Dnevnika"), koji imaju vrlo dobru gledanost.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala