Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


The Last Sentence
Uzbudljiva biografska drama jednog od najcjenjenijih švedskih redatelja Jana Troella o nepokolebljivom novinaru Torgnyju Segerstedtu

"The Last Sentence"

Potraga za dobrim povijesnim filmovima često nas odvede prema nešto starijim produkcijama ili jednostavno završi pod hrpom holivudskih epskih filmova o antici. Za one koje interes vuče prema povijesnim temama, ovog puta ćemo vam predstaviti biografski film švedskih korijena i produkcije.

S radnjom smještenom netom prije i tijekom Drugog svjetskog rata, film engleskog naslova The Last Sentence daje interesantnu perspektivu na događanja tog vremena, a istovremeno je vrhunska drama o nesavršenom čovjeku i njegovom burnom životu. 

Švedski redatelj Jan Troell ovu biografsku dramu u crno-bijeloj tehnici snimio je na nagovor pisca i glumca Kenne Fanta, koji je u to vrijeme pripremao biografiju o švedskom novinaru Torgnyju Segerstedtu. Svoju fascinaciju s osebujnim likom čvrsta karaktera podijelio je s redateljem koji se potom žarko zainteresirao za temu.
 
 
Torgny Segerstedt se kao novinar žestoko i glasno protivio nacizmu te je putem novina često javno osuđivao Hitlera i njegovu stranku u Njemačkoj. U vremenu kada nije bilo poželjno kritizrati naciste, napominjući kako je Švedska proglasila neutralnost u periodu rata, njegove oštre kritike i nepokolebljiv stav prouzročili su mu mnoge probleme. 
No, dramatski elementi filma proizlaze ne samo iz njegovih čvrstih načela već i iz burnog i kompliciranog privatnog života. Torgny Segerstedt je znao biti hladna i okrutna osoba, posebice prema svojoj supruzi Puste koja se morala suočiti s njegovom otvorenom ljubavnom aferom s vlasnicom novina Majom Forssman. 

The Last Sentence objavljen je 2012. godine u Švedskoj, a već je prikazivan na mnogim filmskim festivalima. Scenarij  je zajednički napor redatelja Jana Troella, Kenne Fanta i Klausa Rifbjerga.
 
 
U glavnim ulogama su Jesper Christensen (Torgny Segerstedt), Pernilla August (Maja Forssman), Björn Granath (Axel Forssman) i Ulla Skoog (Puste Segerstedt). 
M.M.
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala