Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Danas počinje Animafest Zagreb 2014.!
Festival započinje svečanim otvorenjem u 19:30h u Kinu Europa, a filmski programi počinju već u jutarnjim satima

Danas počinje Animafest Zagreb 2014.!

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, započinje danas, 3. lipnja, svečanim otvorenjem u 19:30 sati u Kinu Europa dok filmski programi Festivala započinju već jutarnjim projekcijama u Kinu Tuškanac od 11 sati (Natjecanje filmova za djecu, Obiteljski program, Hrvatski lutka-film i Majstori lutkari 3).

Svečanom otvorenju Animafesta Zagreb 2014. prisustvovat će organizatori Festivala, predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, član Vijeća Festivala Nikica Gilić koji će uručiti Nagradu za životno djelo, predstavnica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja Tamaki Okamoto, voditeljica poslijediplomskog studija animacije pri Royal College of Art, dobitnika Animafestove Nagrade za najbolju školu animacije, Joan Ashworth te dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Marcel Jean.

Iz publike će otvorenje popratiti članovi selekcijskih komisija i žirija te autori filmova Velikog natjecanja 1, programa kojim će Festival i filmski otpočeti u nastavku ceremonije. Uzvanici će tako moći vidjeti estonski film Zbor na turneji Edmundsa Jansonsa, Nepripitomljen Daniela Souse nominiran za ovogodišnjeg Oscara, seksi češki film Tramvaj Michaele Pavlátove o napaljenoj vozačici u javnom prijevozu, poetično belgijskoBdijenje Pietera Coudyzera, razigranu japansku apstrakciju Čudo Miraija Mizuea, raskošnu kinesku minijaturu u duhu kazališta sjena Mahjong Xua Ana i Xija Chena te Ljutnju Ruskinje Anne Budanove.

Michaela Pavlátová: Tram / Tramvaj

Ceremonija otvorenja bit će okrunjena koncertom ispred Kina Europa s početkom u 21:30h: nastupit će šesteročlani bend Kobok koji miješa šansone, blues, dub i folk, cirkuske, crtićke i slične, moderne i starinske melodije.

Za noćne ptice u 22 sata na rasporedu je retrospektiva Jurija Norštejna s najboljim filmovima dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine. Najpoznatiji među njima svakako je film Bajka nad bajkama koji su animacijski stručnjaci u dva navrata proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena, a tu su i Ježić u magli koji Rusi smatraju jednim od najvećih djela svoje kulture, 25. listopad - prvi dan nadahnut sovjetskom avangardom i animirani spektakl Bitka kod Kerženca temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji.

Jurij Norštejn: Skaska skazok / Bajka nad bajkama

Iz programa koji prethode svečanom otvorenju Animafesta 2014. u utorak 3. lipnja publika može dakle vidjeti Natjecanje filmova za djecu iz kojega izdvajamo filmove najplodnije hrvatske autorice animiranog dječjeg filma Ivane Guljašević Drveni neboder i Nosorogov oglas, simpatičan buddy-buddy par izvanzemaljaca Mops i Ollie koji nam prenose i ekološku poruku te zanimljivu animaciju vunenih lutaka Fluffy: Tiny i njezina prijateljica japanske animatorice Miyuki Echigoya. U Obiteljskom programu ne smiju se propustitiČinti o malom mravu, duhoviti i poučni Eko binz, dirljivi Beskrajni strahovi te vizualno privlačna i društvenokritička Mia.

U programu Majstori lutkari 3 kriju se vrhunci ove zanimljive tehnike poput očaravajuće adaptacije Prokofjevljeve simfonijske bajke Peća i vuk Suzie Templeton nagrađene Oscarom, davnog klasika Maskota Fétiche Ladislasa Starewitcha, kanadskog filma Gospođa Tutli-Putli (r. Chris Lavis i Maciek Szczerbowski) te ekstravagantnog i privlačno bizarnog Do kosti Renéa Castilla motiviranog meksičkom tradicijom slavljenja smrti.

René Castillo: Hasta los huesos / Do kosti

Hrvatski lutka-film donosi osam djela u rasponu od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka i Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih naraštaja - Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jager (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra).

Od 13 sati može se pogledati i izložba Sestre u Galeriji Matice hrvatske. Izložba, prethodno postavljena na Kraljevskoj akademiji umjetnosti KASK u Gentu te u kapeli grada Koksijdea, uključuje sinkroniziranu projekciju triptiha lutka-filma Sestre Lee Vidaković i minijaturni model sobe koja je u filmu samo naznačena, a posjetitelju izložbe u cijelosti pružena na voajersko promatranje.

U Poreču, Korčuli, Osijeku i Splitu u utorak 3. lipnja započinje i program Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino! koji će se do 8. lipnja proširiti na ukupno 16 nezavisnih digitaliziranih kina diljem Hrvatske. Prikazuje se izbor iz tri festivalska segmenta: Cartoon d'Or (6 kratkih filmova nominiranih za najvažniju europsku animacijsku nagradu), Program za djecu i mlade (7 kratkih filmova) i Lutka-film (izbor 5 naslova iz središnjeg Animafestova tematskog programa).

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala