Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Najbolji svjetski lutka-filmovi na Animafestu 2014.
Podsjećamo da su ulaznice za ovogodišnji Animafest do 23. svibnja dostupne po nižim cijenama, a možete ih kupiti i online

Najbolji svjetski lutka-filmovi na Animafestu 2014.

Svjetska top lista lutka-filma središnji je dio tematskog programa Animafesta 2014.!

Lutkarski film vrsta je animiranog filma u kojoj djeluju neki od njegovih najslavnijih autora, poput četverostrukog oskarovca Nicka Parka (Pogrešne hlače, Životinjsko carstvo), "oca" nezaboravnih Wallacea i Gromita, češkog klasika Jana Švankmajera (Mogućnosti dijaloga) koji je neizmjerno utjecao na mlađe generacije animatora, Suzie Templeton koja je očarala publiku i kritiku adaptacijom Prokofjevljeve simfonijske bajke Peća i vuk ili čarobnjaka stop animacije, blizanaca Stephena i Timothyja Quaya (gledat ćemo Ulicu krokodila). Koga ćemo još sve imati prilike vidjeti, provjerite ovdje.

Suzie Templeton: Peća i vuk

Drugi dio velikog tematskog programa lutka-filma čine dvije nacionalne panorame nastale suradnjom Animafesta i Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Hrvatska panorama lutka-filma broji osam filmova, od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka i Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih naraštaja - Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jager (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra).

Francusku panoramu lutka-filma sastavio je direktor festivala u Annecyju Marcel Jean, dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije i prvi govornik znanstvenog simpozija Animafest Scanner 2014. I Francuska panorama lutka-filma proteže se od klasika, poput Juliena Pappéa (Sophie i ljestvice) do suvremenih "lutkara" kao što je Pierre-Luc Granjon (Dvorac drugih).

Pierre-Luc Granjon: Dvorac drugih

I dugometražna iznenađenja koja Animafest tradicionalno uključuje u svoje "kratko" izdanje ove su godine u znaku lutke: obiteljska horor komedija ParaNorman se po prvi put prikazuje hrvatskoj publici i Pirati! Banda nepoželjnih iz studija Aardman Animations, jedne od vodećih svjetskih produkcija posvećenih ovoj vrsti animacije.

U programu Skrivena blaga očekuju nas dva prava spektakla lutkarskog filma: Prometejev vrt (1988.) Brucea Bickforda (proslavio se animacijom gline za spotove Franka Zappe) i Svirač iz Hamelina (1986.) Jiříja Barte.

Jiří Barta: Svirač iz Hamelina

Svoje 24. izdanje Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb dočekuje u novom dizajnerskom ruhu: službena stranica festivala www.animafest.hr dobila je moderni, ljepši i pregledniji izgled, a na njima možete pronaći preglede, fotografije i najave iz najvećeg broja ovogodišnjih programa s više od 400 filmova, izložbama, predavanjima i jedinstvenim događajima.

Osvježen je i YouTube kanal koji najavnim filmovima pruža odličan uvod u bogate programe koji nas od 3. do 8. lipnja očekuju u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Još jedna novost ovogodišnjeg festivala jest i online pretprodaja ulaznica putem sustava Entrio. Early Bird iskaznica koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije osim svečanog otvaranja može se kupiti do 23. svibnja po cijeni od 150 kuna. Detaljne cijene ulaznica u pretprodaji i nakon 24. svibnja provjerite na službenim stranicama.

Vidimo se na Animafestu!

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Pogledaj sve komentare (1)
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala