Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Zlatni medvjed otišao kineskom filmu
Za najbolje ostvarenje na ovogodišnjem Berlinaleu proglašen je kineski film "Crni ugljen, tanak led"

Zlatni medvjed otišao kineskom filmu

Foto: PR Photos

Glavna nagrada 64. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), Zlatni medvjed za najbolji film, dodijeljena je kineskom ostvarenju "Crni ugljen, tanak led" (Bai Ri Jan Ho) redatelja Jinan Diaa.

Kineskom filmu, koji prati pretilog detektiva na tragu serijskom ubojici, dodijeljen je i Srebrni medvjed za najbolju mušku ulogu, glavnom glumcu Fan Liau, koji tumači spomenutog detektiva.

Film "Boyhood", američkog redatelja Richarda Linklatera, koji je posljednjih dana slovio kao veliki favorit kritike i publike, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je Haru Kiroki za ulogu u japanskom ostvarenju “Mala kuća” (Kisai ouchi). Ista nagrada, točnije velika nagrada žirija, dodijeljena je i američkom filmu, a dobio ga je "Grand Budapest Hotel", redatelja Wesa Andersona, kojim je festival 6. veljače i otvoren.


Srebrni medvjed za najbolji scenarij pripao je Anni i Dietrichu Brueggemannu za njemački film “Križni put” (Kreuzweg) dok je nagrada "Alfred Bauer" za doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljena francuskom redatelju Alainu Resnaisu za film “Voljeti, piti i pjevati” (Aimer, boire et chanter).

Dokumentarni film “Baršunasti teroristi”, koji je nastao u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji i koji je prikazan u sekciji "Forum", dobio je nagradu publike dnevnog lista Tagesspiegel. To filmsko ostvarenje, čiji je koproducent Siniša Juričić iz producentske kuće Nukleus film iz Zagreba, jedini je film iz hrvatske produkcije koji je bio prikazan na jednom od programa Berlinalea, a uskoro će imati svoju premijeru na nadolazećem ZagrebDoxu.

Na ovogodišnjem Berlinaleu bilo je prikazano više od 400 filmova.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala