Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Poništene nominacije u utrci za Oscara
Prisjetimo se koji su sve filmovi tijekom godina izgubili nominaciju za ovu prestižnu nagradu

Poništene nominacije u utrci za Oscara

Nakon što smo neki dan pisali kako je film Alone Yet Not Alone ostao bez nominacija za Oscara u kategoriji najbolje originalne pjesme, donosimo i još neke zanimljive slučajeve!

Podsjetimo, kandidat je izbačen iz nominiranih jer je skladatelj pjesme Bruce Broughton, koji je ujedno i član izvršnog odbora pri odabiru, iskoristio svoj položaj i lobirao za pjesmu. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva da je nominacija poništena zbog malverzacija, uglavnom se radilo o pogreškama ili propustima Akademije.

Postojale su mnoge nepravilnosti i zanimljivosti tijekom godina od kojih se recimo izdvaja 29. dodjela održana 27.3.1957. godine. Oscar za najbolju originalnu priču (danas je kategorija poznata kao najbolji originalni scenarij) otišao je Robertu Richu za The Brave One, no tek je kasnije postalo službeno poznato kako se pod tim pseudonimom krio Dalton Trumbo koji se tada nalazio na crnoj listi Hollywooda pa pod pravim imenom nije mogao niti raditi, niti primiti nagradu.

Nagrada mu je konačno uručena pod pravim imenom 2.5.1975. godine, a njegovo pravo ime na filmu počelo se pojavljivati tek mnogo godina kasnije.

Na istoj dodjeli i u istoj kategoriji došlo je do još jedne zabune. Jedan od kandidata bio je scenarij za komediju High Society koji su napisali Edward Bernds i Elwood Ullman, no kandidatura je zapravo bila namijenjena istoimenom mjuziklu s Bingom Crosbyjem i Grace Kelly u glavnim ulogama.

Čak i da nije došlo do pogreške, potonji niti ne bi mogao biti nominiran u toj kategoriji jer je bio snimljen prema filmu Priča iz Philadelphie iz 1940. godine u kojem su glavne uloge ostvarili Cary Grant, Katharine Hepburn i James Stewart.

Prisjetimo se još nekih od najzanimljivijih primjera kada je nominacija povučena, odnosno poništena!

"Nakon ceremonije održane 26.2.2012. Akademija je saznala kako je navedeni film bio prikazan na norveškoj televiziji 2010. godine što ga ne može činiti kandidatom za 84. dodjelu." Nominacija je ukinuta u srpnju 2012. godine, a podsjetimo kako je najboljih kratkim filmom bio proglašen Obala – Terry George i Oorlagh George.

1992. godina, NAJBOLJI STRANI FILM: A Place in the World – Urugvaj

"Nakon što su objavljene nominacije, saznali smo kako je film većinom produciran u Argentini. Nominacija je proglašena nevažećom i film je maknut iz konkurencije." Pobjedu je na 65. dodjeli odnio Indochine (Francuska).

1972. godina, ORIGINALNA GLAZBA: Kum – Nino Rota, skladatelj

Kultni film Kum na 45. dodjeli osvojio je 3 Oscara (najbolji film, najbolji scenarij temeljen na nekom drugom mediju, Marlon Brando proglašen najboljim glumcem) te još osam nominacija od kojih je jedna povučena.

Nominacija je proglašena nevažećom jer je Rota dio teme upotrijebio 1958. godine u komediji Fortunella, a umjesto njega nominiran je Njuškalo i skladatelj John Addison. Pobjedu je na kraju odnio Svjetla pozorniceCharlie Chaplin, Raymond Rasch i Larry Russell što je još jedna zanimljivost: film je snimljen 1952. godine, a u SAD-u je prikazan tek 20 godina kasnije pa je unatoč Akademijim pravilima dopušteno da film uđe u konkurenciju.

No, Rota je došao do svog Oscara i to dvije godine kasnije nastavkom Kum 2. Kako je nominacija samo zamijenjena, Akademija ovaj slučaj ne smatra službenom diskvalifikacijom pa ga uglavnom ne spominju kod pitanja ovakvih slučajeva.

"Na 41. dodjeli 14.4.1969. godine dokumentarac Young Americans proglašen je najboljim, no 7.5.1969. proglašen je nevažećim jer se došlo do saznanja da je prikazan u listopadu 1967. godine što znači da nije mogao konkurirati na nagradama 1968. godine." Kipić je nakon toga dobio Journey into Self (Bill McGaw) koji je po glasovima bio na drugom mjestu.

1931. / 1932. godinu, NAJBOLJA KRATKA KOMEDIJA: Stout Hearts and Willing Hands – RKO Radio

Na samim počecima dodjele nagrade Oscar, iako se ceremonija održavala svake kalendarske godine, u konkurenciju su ulazili svi filmovi prikazani između 1.8. jedne godine i 31.7. druge. 1935. godine i kandidatura i ceremonija postali su usklađeni.

"Iako je proglašena jednim od kandidata, prije nego što je glasanje počelo komedija je diskvalificirana i zamijenjena drugom u istoj produkciji RKO Radija, Scratch-As-Catch-Can. Ne postoji pisana dokumentacija o tome zašto je točno film diskvalificiran." Na toj 5. dodjeli kipić je osvojila komedija The Music Box.

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala