Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


5 manje poznatih uloga Petera O'Toolea
Pamtit ćemo ga po ulozi u filmu "Lawrence od Arabije" no postoje i manje poznate uloge u kojima je bio fantastičan

5 manje poznatih uloga Petera O'Toolea

Filmska legenda, Peter O'Toole, preminuo je jučer u 82. godini života, vijest je koja je preplavila svijet. Legendarni glumac karijeru je započeo davne 1956. godine no film koji ga je proslavio, Lawrence od Arabije, dogodio se 1962. godine. Za izvedbu u tom filmu čak je bio nominiran za Oscara no na kraju ga nije dobio, kao ni ostalih sedam puta kada je bio nominiran. No zbog svog iznimnog doprinosa filmskoj industriji O'Toole je dobio počasnog Oscara 2003. godine.

S obzirom na karijeru dugu preko 60 godina i skoro stotinu snimljenih filmova, razumljivo je kako su neki uspjeli proći nezapaženo. The Wrap je složio listu pet filmova sa fantastičnom izvedbom Peter O'Toola za koje možda niste ni znali da postoje:

1. Kako ukrasti milijun, 1966.

Luckasta komedija, prvenstveno usmjerena na Audrey Hepburn i njenu izvedbu na kraju je iz nje i O'Toolea iznijela pravu kemiju u ulogama kćeri krivotvoritelja i tajanstvenog stranca koji zajednički planiraju ukrasti kip Cellinijeve Venere iz pariškog muzeja prije nego otkriju kako se radi o krivotvorini. O'Toole se našao u dosta zahvalnoj ulozi te filmu donio dovoljno seksualne napetosti i opasnosti da bude zanimljiv.

2. Doviđenja gospodine Chips, 1969.

Mnogobrojna je publika koja smatra kako je O'Tooleova uloga u ovom filmu bila promašaj pretpostavljajući kako se našao u nezahvalnoj poziciji u glavnoj ulozi u mjuziklu kao neškolovani pjevač i to u remaku filma iz 1939. koji je Robertu Donatu donio Oscara baš za tu ulogu. No Peter O'Toole se izvrsno snašao u svojoj pjevačkoj ulozi te stvorio nevjerojatnu vezu sa svojom filmskom partnericom Petulom Clark.

3. Svengali, 1983.

Legendarna priča o manipulativnom starijem tipu i mladoj naivnoj djevojci kojoj on pomaže na putu ka slavi. O'Toole je taj stariji tip koji vodi mladu Jodie Foster, kao mladu pjevačicu koja profitira zbog njegovog utjeca pod koji s vremenom i sama pada. O'Toole je fantastičan u svojoj zahtjevnoj, sarkastičnoj i vrlo angažiranoj ulozi ekscentričnog pjevača.

4. Bright Young Things, 2003.

Snažnoj adaptaciji romana Vile Bodies autorice Evelyn Waugh u režiji Stephena Frya ne manjka britanskih ekscentrika no svi se oni mogu sakriti pored O'Tooleovog pukovnika Blounta, koji se čini kao da je u vlastitoj dimenziji. Stari pukovnik nalazi se samo u nekoliko scena no O'Tooleova izvedba je toliko dobra da tih nekoliko scena ostaju u pamćenju.

5. Lassie, 2005.

Ljupka adaptacija univerzalno voljene priče o škotskom ovčaru Lassie i njenom povratku kući kako bi bila sa dječakom kojeg voli. O'Toole se nalazi u ulozi Dukea koji kupi psa od radničke obitelji koja ga više ne može uzdržavati i dok on i njegova unuka pokušavaju pružiti Lassie topli dom, ona ipak zna gdje pripada. Dirljiva priča koja nikad ne dosadi, posebno uz izvedbu ne samo O'Toolea već i Samanthe Morton, Petera Dinklagea, Johna Lyncha i Kelly MacDonald.

M.M.Š.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala