Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


Uskoro počinje 11. Human Rights Film Festival
Festival u kinu Europa otvara film "Camille Claudel 1915" redatelja Brune Dumonta

Uskoro počinje 11. Human Rights Film Festival

Foto: HRFF

Jedanaesto izdanje Humana Rights Film Festivala (HRFF) održat će se od  08. do 13. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te potom od 17. do 21. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.


Filmski program ove godine donosi 30 dokumentarnih i igranih naslova, a festival će otvoriti film o čuvenoj francuskoj umjetnici, "Camille Claudel 1915", u režiji Brune Dumonta. Film prati život ove pariške kiparice i to tijekom njena boravka u azilu 1915. Naime, nakon svoje 40. godine, Claudel počinje pokazivati znakove duševne bolesti, uništava veliki broj svojih radove i stvara paranoične misli o svojem bivšem ljubavniku, slavnom francuskom kiparu Augusteu Rodinu. Njezinu sudbinu zapečatila je njena obitelj prevođena bratom Paulom Claudelom, tada uglednim diplomatom, dramatičarom i pjesnikom, poslavši je u azil. Unatoč njenim nastojanjima da iziđe, tamo je ostala naredna tri desetljeća, do svoje smrti. Odnos i komunikacija između brata i sestre čini okosnicu Dumontovog filma. Slavnu kiparicu interpretirala je velika francuska glumica, oskarovka Juliette Binoche, dok je Dumont ponovno odabrao rad s naturščicima – mentalno oboljele likove iz azila glume autentični pacijenti na klinici. Kamera se rijetko kreće van zidova institucije koja predstavlja zatvor za ovu snažnu ženu, kao i smrt za njenu kreativnost, što zapravo predstavlja preduvjete za istinsko ludilo. Camille Claudel 1915 spada među one filmove zbog kojih će se pamtiti 2013. godina!


Ovogodišnja tema u fokusu HRFF-a jest EKOLOŠKA KRIZA o čemu progovaraju četiri dokumentarna filma. Dokumentarac "Slušaj me!" (Shunte Ki Pao!) u režiji Kamara Ahmada Simona. Švicarski autor Markus Imhoof (nominacija za Oscara za najbolji strani film (Das Boot ist voll, 1981) svojim dokumentarcem "Više od meda" (More than Honey) donosi pogled na fascinantan svijet pčela i to kroz mala obiteljska pčelarska gospodarstva i industrijske farme. Dokumentarac "Čaj ili struja" (Le Thé ou l'Electricité) redatelja Jérômea le Mairea donosi epsku priču o implementaciji struje u malom, izoliranom selu usred planinskog masiva Visoki Atlas u Maroku. Tu je i njemačko-talijanski dokumentarac "Mletački sindrom" (Das Venedig Prinzip) Andreasa Pichlera pak progovara o negativnom utjecaju masovnog turizma - a posebno kruzera! - na Veneciju.


A u suradnji s Europskim parlamentom ove godine predstavlja se nagrada Andrej Saharov za slobodu misli koja se dodjeljuje iznimnim pojedincima koji se istaknu u borbi protiv netolerancije i opresije. Ovogodišnja dobitnica je mlada pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (16) koja je svijet zadivila svojom borbom za pravo žena na obrazovanje i slobodu u dijelu Pakistanu gdje su talibani zabranili djevojčicama da idu u školu.

Ovogodišnji Human Rights Film Festival donosi i dodatni, uvodni festivalski dan koji će uključiti projekcije i diskusiju, a održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 7. prosinca te također program nazvan Filozofija danju i noću nakon službenog završetka festivala, 14. i 15. prosinca. Sam festival kao i prijašnjih godina uključuje niz diskusija i predavanja u skladu s temom u fokusu – ekološkom krizom.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.
 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala