Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box


'PG-13' filmovi sadrže više nasilja od onih s oznakom 'R'!
Nasilje počinjeno iz vatrenog oružja se u PG-13 filmovima utrostručilo od 1985. godine, pokazuje studija

'PG-13' filmovi sadrže više nasilja od onih s oznakom 'R'!

Junaci omiljenih akcijskih i SF filmova tipa Skyfall i Iron Man 3 sadrže više nasilja, nego filmovi slične tematike prije 30 godina, zaključili su stručnjaci sa Sveučilišta u Ohiju.

Kako bi proveli vjerodostojno istraživanje, pregledano je 30 najboljih filmova za svaku godinu od 1950. do 2012. godine. Količina vatrenog oružja prisutna je 3 puta više no 1985. godine, prenosi The Wrap. Štoviše, prošlogodišnji filmovi s tom oznakom sadržavali su mnogo više nasilja s vatrenim oružjem, nego najuspješniji filmovi s oznakom R! Čak je i broj ubijenih u PG-13 filmovima dostigao njihovu razinu.

"Uznemirujuće je da u PG-13 filmovima nalazimo toliko nasilja, posebno počinjeno iz vatrenog oružja. Već je otprije poznato da filmovi služe djeci kao primjer kako se odrasli ponašaju, a ovime se šalje poruka da je oružje uzbudljivo i privlačno", zabrinut je Dan Romer, ko-autor studije.

Svaki studio voli 'staviti' oznaku PG-13 jer si time osigurava da će ulaznicu kupiti tinejdžeri (s tom oznakom im zvuči privlačnije) te da će doseg biti puno veći nego s oznakom R. Od čak 10 najboljih filmova u 2012. godini čak ih je 7 nosilo PG-13!

Podsjetimo, Američka filmska asocijacija (Motion Picture Association of America, skraćeno MPAA) označava filmove s G (svi uzrasti), PG (preporučuje se prisustvo roditeja), PG-13 (strogi roditeljski nadzor jer materijal možda nije primjeren djeci mlađoj od 13), R (zabranjeno djeci mlađoj od 17 godina bez pratnje roditelja) i NC-17 (zabranjeno djeci mlađoj od 17 godina).

Oznaka PG-13 je uvedena 1985. godine nakon protesta zbog filmova tipa Indiana Jones i ukleti hram i Gremlini kako bi se uvela bolje kategorizacija i time stroži roditeljski nadzor. Prije navedene godine rangiranje je bilo G, PG, R i X (današnji NC-17).

Smeta li vam veća količina nasilja u PG-13 filmovima?

D.L.

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vijesti

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala