ponedjeljak, 13.05. 2024

12:30

Kuće Mediterana

Iznad široke ravnice Đefara, na jugoistoku Tunisa, uz ogranke planinskog lanca Đebel Dahar, uzdižu se brda i berberski gradić Matmata. Tamošnje nastambe iskopane su u kamenim planinskim padinama. Središnje mjesto zauzima unutrašnje dvorište oko kojeg su iskopane prostorije koje služe kao sobe i kuhinja. Na gornjem spratu nalazi se ostava u kojoj se čuvaju žito i hrana.

Bogata prirodnim resursima, regija Marema je jedno od najautentičnijih područja Italije, u kojem su se održale stare tradicije i sačuvala toskanska kultura, naročito zahvaljujući poljoprivrednom turizmu. U želji da ovom naslijeđu osigura dugovječnost, umjetnik Đovani San Just je napravio farmu na kojoj je sve u potpunosti urađeno u skladu s tradicijama Mareme.

U podnožju Atlasa, na trideset kilometara od Marakeša, pruža se dolina rijeke Ourika. Ova lijepa zelena dolina je, sigurno, jedna od najbolje sačuvanih dolina u Maroku. Engleski milijarder sir Ričard Branson izabrao je ovo izuzetno mjesto da u njemu napravi svoj marokanski hotel „Kasbah Tamadot“.