Možemo li preko Talijana do četvrtfinala?

srijeda, 13. lipnja 2012.

Bilić, Pletikosa, Ćorluka, Kranjčar, Mandžukić ... puni samopouzdanja i nikad sigurniji u uspjeh hrvatske reprezentacije

 

Buffon, oš' se kladit?

Talijani su na Europsko Prvenstvo otputovali u dubokoj sjeni kladiteljskog skandala. Nakon upada policije u talijanski kamp i pretrage njegove sobe, prvo je branič Genoe Domenico Criscito odstranjen iz reprezentacije. Obrazloženje je - istraga koju talijanski sudski organi vode o njegovoj umiješanosti u slučaj "Calcioscommesse" kompromitira njegov status u reprezentaciji. Ubrzo je u javnost isplivao novi podatak da se i njihov legendarni vratar zaigrao u kladionici. Navodno je u razmaku od devet mjeseci Buffon ispisao 14 čekova u vrijednosti od milijun i pol eura u tobacco dućanu u Parmi, gdje se primaju oklade. Situacija je toliko eskalirala da je selektor Prandelli u jednom trenutku naciji ponudio: "Ako mislite da zbog dobrobiti nogometa ne trebamo ići na Europsko prvenstvo, nema problema. Nećemo ići. Postoje stvari koje su važnije od nogometa."

Ponuđena glava na panju zaboravljena je već nakon prve utakmice koju su Talijani odigrali vrlo dobro i uzeli bod protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka. Sve se smirilo, svi ponovo odišu optimizmom, očito je kako se naši južni susjedi po tom pitanju ne razlikuju previše od nas.

Kakav će biti pristup Talijana, selektor Prandelli sažeo je u jednoj rečenici: "Protiv Španjolaca je bio prioritet zaustaviti tu moćnu mašinu. Protiv Hrvata mi moramo preuzeti inicijativu."

Biliću i Vatreni, što god ste uzeli, dajte i nama malo

Naš selektor i igrači i dalje odišu optimizmom. "Promatrajući svoje igrače posljednjih šest godina, pa čak i jučer za ručkom, nikad nisam bio sigurniji da ćemo uspjeti u svom naumu i iskoristiti prvu meč-loptu protiv Italije. Uvjeren sam da mi to možemo." kaže Bilić, a s njim se slažu i Stipe Pletikosa, Vedran Ćorluka i Kranjčar. Svi su suglasni kako će obrana protiv Talijana biti na daleko većim iskušenjima nego protiv Iraca, no i Ćorluka i Schildenfeld tvrde: "Razgovarali smo među sobom o primljenom golu, ne želim otkriti sve karte, ali pronašli smo uzroke tih pogrešaka. To se protiv Italije ne smije ponoviti."

Na konferenciji za novinare dan prije utakmice, ljupka poljska novinarka pokušala je iz Bilića na šarm izvući sastav. No Bilić se nije dao navući: "Sastav nikad ne govorim unaprijed, reći ću ga kao i uvijek sat vremena prije utakmice. Ne želim da igrači iz novina saznaju hoće li igrati ili ne." Dalje izjave sve su išle u istom smjeru; Talijane smo dobro proučili, o njima sve znamo, oni su sjajni, ali mi možemo protiv njih. I to je dobro. Kad sami ne bi vjerovali u sebe, ne bi trebali ni igrati, zar ne?

Možemo li i dalje zlostavljati Talijane i tužibaba Zvone

Svi tvrde kako nas Talijani nisu nikad pobijedili, ali to nije potpuno točno. 1942. godine u Genovi su slavili protiv Hrvatske 4:0, a ta utakmica ima veze sa današnjom otprilike u istoj mjeri kao i sve one poslije koje smo pobijedili, ili barem nismo izgubili. Znači nikakve.

Iako smo pobijedili u 1. kolu a Talijani remizirali, sastav skupine je takav da bi današnja podjela bodova bila voda na mlin Talijana, više nego na naš. Budimo realni, u posljednjem kolu lakše će oni do bodova protiv Iraca, nego mi protiv Španjolaca.

Talijanskom selektoru posao je olakšao tužibaba Zvonimir Boban koji je za njihove medije ukazao na loše strane Hrvatske: "Slabost bi mogla biti u zadnjem redu obrane, stoperski par Schildenfeld - Šimunić, koji nije odigrao puno utakmica zajedno te im nedostaje uigranosti. Protiv Irske se to nije vidjelo jer je vezni red bio briljantan."

Protiv Irske se to prvenstveno nije vidjelo jer je u paru sa Schildenfeldom igrao Ćorluka, a da li Boban zna nešto što mi ne znamo pa je u prvi sastav gurnuo Šimunića, ili je uspio pobrkati mladog i zgodnog Vedrana sa starim i oronulim Joeom, to samo on i njegov okulista znaju.

Tko je bolji, Luka ili Andrea?

Novine su stvorile i malu pričicu i svele današnji susret na obračun Pirlo - Modrić. Kad bi barem tako bilo, bili bi sigurniji u pobjedu. Luka možda nije primjerak muškarca kojeg 99% žena ne bi istjeralo iz kreveta (barem dok ne pokaže čekovnu knjižicu), ali za vremešnog Pirla je plazma TV.

Ovako, možemo se nadati kako tradicija ipak nešto znači, da će naši igrači biti na visini zadatka, ali na kraju ipak moramo u stilu onog dječaka iz andersenove bajke, koji je zapanjen kako to nitko ne primjećuju viknuo: "Car je gol", viknuti: "Pogledajte nam obranu!"

Da ne ispadnemo pesimisti, ipak i mala prognoza: "Dobiti ćemo Talijane ukoliko napad uspije zabiti više nego naša obrana primi." Da ne bi krivo shvatili, to i ne ide Biliću na dušu, u zadnjem redu boljih jednostavno ni nemamo.

Z. M.

Komentari (6)
Povezane vijesti

Ostale vijesti