HRT predstavio nove web stranice

četvrtak, 15. svibnja 2008.

Problem je što ih je BBC predstavio već puno ranije

Učiti od boljih i pametnijih nije ništa loše. Dapače, zato ljudi odlaze na školovanje, tvrtke ih šalju na edukacije i seminare, neki vole učiti i sami od sebe, jednostavno se nadograđivati i biti bolji.

Ono što je za svaku osudu je ukrasti od boljih i pametnijih.

Hrvatska radiotelevizija je jučer predstavila nove, osvježene web stranice. Napokon! I stranice izgledaju solidno, zaista nema mnogo prigovora na izgled i funkcionalnost. Problem leži u nečemu drugome. Stranice su očiti plagijat BBC-evih stranica!

Gotovo je nevjerojatno da se u današnje vrijeme može desiti tako očito plagiranje web stranica, u vrijeme kada informacije lete brzinom svjetlosti na sve strane svijeta. Na što su mislili? Da nitko neće shvatiti? Da nitko ne navraća na stranice BBC-a? Naravno, istog trena su se uzburkali internetski forumi i news grupe. Većina je zgrožena postupkom nacionalne „dalekovidnice“. Neki su već i najavili, a navodno, i obavijestili nadležne u BBC-u o novom izgledu HRT-ovih stranica, pa će sramota vjerojatno uskoro i u engleske tabloide. Englezi ionako gaje posebnu mržnju spram Hrvata, koji su njihovu nogometnu reprezentaciju bezobrazno izbacili sa Eura 2008.

Još jedna stvar na koju nisu računali na HRT-u jest solidarnost među programerima i web dizajnerima u cijelom svijetu. Svatko tko nešto stvara, bilo da je to pisanje poezije ili proze, slikanje, dizajniranje ili programiranje, jako je osjetljiv na svoje kreacije koje je stvorio ni iz čega, i za njega nema gore stvari od pokušaja da netko prisvoji tu kreaciju i bezočno pod nju potpiše svoje ime. Tako da ne treba sumnjati da će dečki i cure koji danonoćno bulje u ekran i stižu rokove, ali stvaraju, ovakav bezobrazluk prijaviti svima koji nešto mogu učiniti da se odgovorni za ovu blamažu kazne. Tako da im nikada više ne padne na pamet ovakav potez. Jer slijedeći puta bi mogli ukrastI i od njih. E, neće ići.

Sramota je tu. I time je veća, što HRT ima svoju ekipu koja je radila na novom webu i dovršila ga, a onda je naređeno da se upotrijebi novi, ukradeni.

Nadajmo se da će se o ovome pisati, uzduž i poprijeko, da će vrištati sa naslovnica portala i tiskovina, jer krađa je krađa, a posebno je bolno kada se zna da i mi, kroz pristojbu, financiramo ljude koji su u stanju napraviti ovako nešto.

Komentari (2)
Povezane vijesti

Ostale vijesti