Televizionar: Jezikova juha
subota, 24. listopada 2009.
Iako spremana prema vrhunskom britanskom receptu čini se da u hrvatskoj adaptaciji fali začina. Ili je temeljac prevoden.
Piše: Nenad Vukušić
Foto: RTL Televizija
"Jezikova juha" negdje je između juhe od tikve i " Kitchen Confidential". Iako spremana prema vrhunskom britanskom receptu čini se da u hrvatskoj adaptaciji fali začina. Ili je temeljac prevoden. Njen okus postaje dosadan već u drugoj epizodi zahvaljujući identičnim rečenicama koje izgovara karizmatični francuzić, istom rasporedu konfliktnih situacija umetnutih u prazne prostore u šablonskom scenariju i odličnom izboru statista.

Ukratko: Macchi kuša hranu, Macchi je zgrožen manjkom čistoće u kuhinji, svi se svađaju, Macchi je s kuharom nasamo, ekipa kuha, gosti su zadovoljni, a Macchi odlazi u suton prema sljedećem restoranu.
Kao tajni projekt ministra Bajsa za obrazovanje ugostitelja, emisija bi zaslužila aplauz, ali toga se nitko na državnoj televiziji neće sjetiti ni za milijun godina. Zato imamo Macchia. Egzotičan zbog svojeg " Alo, alo " naglaska on savjetuje 23godišnjem vlasniku restorana da se bavi ugostiteljstvom i okani studiranja, jer se, naravno, razumije i u potrebu za obrazovanjem. Što dokazuje sa 4 kompleta noževa. Kao što je Čarobnjak iz Oza rekao Limenku: "Ne mogu ti dati pamet, ali ti mogu dati diplomu."
Što ugostitelji bez diplome mogu naučiti iz "Jezikove juhe"? Kuhinja mora biti čista, što u većini slučajeva nije. Gazda mora razgovarati sa svojim djelatnicima i osigurati im uvjete za rad, ali se i brinuti za funkcioniranje restorana na svim razinama, od nabave do propagande. Što u većini slučajeva neće.

Svi mi ostali možemo se samo nadati da će se u slijedećoj epizodi dogoditi nešto što nije prozirno režirana scena buntovnog kuhara. I pitati se jesu li restorani platili za gostovanje u emisiji ili je obrnuto.
Kad se svjetla ugase, Stephen Macchi imat će isti efekt na hrvatsko ugostiteljstvo kao i Ana Ugarković. Rižoto će opet postati kuhana riža u masnom umaku, jer tradicionalna metoda traje predugo i preskupa je. Konobari će opet biti osorni prema gostima. To navodno čuva našu obalu od najezde dosadnih turista.
Htio bih za kraj pohvaliti šminkericu. Maskara na konobaru je bila najbolja koju sam vidio.
Komentari (5)