Fenomenalan start za prequel "Mjesta tišine", Costnerov vestern "Horizon" podbacio

ponedjeljak, 01. srpnja 2024.

Horor je ostvario najbolji start u franšizi

Foto: YouTube

Mjesto tišine: Dan prvi (A Quiet Place: Day One), dugo najavljivani i reklamirani prequel Mjesta tišine, stigao je u kina i uvjerljivo je najgledaniji novi naslov.

U Sjevernoj Americi film je zaradio odličnih 53 milijuna dolara u svom premijernom vikendu te još 45,5 milijuna u ostatku svijeta. Start je to od ukupno 98,5 milijuna dolara što mu nije bilo dovoljno da bude prvi po zaradi, na tom se mjestu i dalje uvjerljivo drži Disney-Pixar animirani Izvrnuto obrnuto 2 (Inside Out 2), ali je ostvario najbolji start u franšizi, barem kad je u pitanju Sjeverna Amerika! S 53 milijuna prestigao je i originalno Mjesto tišine iz 2018. (50 milijuna) i nastavak Mjesto tišine 2 tri godine kasnije tijekom pandemije (48 milijuna).

Brojke su impresivne i zato što prequel nije režirao John Krasinski, niti se u njemu pojavljuje, kao niti njegova supruga Emily Blunt. Glavne uloge u Dan prvi preuzeli su Lupita Nyong’o i Joseph Quinn, a priča je smještena u početnu fazu invazije izvanzemaljaca koji su nemilosrdno uništavali sve pred sobom. Budžet za produkciju bio mu je nevelikih 67 milijuna dolara.

Za razliku od fantastičnog uspjeha horora Dan prvi, isto se ne može reći za Horizont: Američka saga - prvo poglavlje (Horizon: An American Saga – Chapter 1) – naprotiv. Ogroman, višegodišnji projekt Kevina Costnera koji je koštao najmanje 100 milijuna dolara i prvi je u planiranom serijalu zaradio je katastrofalnih 11 milijuna dolara u Sjevernoj Americi.

Filmu svakako ne pomaže ni to što mu ni kritičari nisu naklonjeni, a Costner je navodno sam potrošio svojih 38 milijuna dolara za financiranje serijala koji bi se trebao sastojati od ukupno četiri filma. Drugi je već u planu za 16. kolovoza, no sigurno se nisu nadali ovako lošem rezultatu prvog naslova.

U Horizontu uz Costnera glume Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Owen Crow Shoe, Tatanka Means, Ella Hunt, Tim Guinee, Danny Huston, Colin Cunningham, Scott Haze i Tom Payne.

Mjesto tišine: Dan prvi i Horizont: Američka saga - prvo poglavlje od četvrtka, 27. lipnja, igraju i u hrvatskim kinima.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti