Najveća uloga Zaca Efrona u njegovoj dosadašnjoj karijeri

nedjelja, 30. lipnja 2024.

Od četvrtka, 4. srpnja u kina stiže "Čelična kandža" sjajna istinita biografska priča o slavnoj braći Von Erich

Scenarist i redatelj Sean Durkin za svoj novi film izabrao je Čeličnu kandžu, istinitu priču o nerazdvojnoj braći Von Erich koji su ispisali povijest u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnog hrvanja tijekom prve polovice osamdesetih godina prošlog stoljeća. Kroz tragediju i trijumf, istovremeno pod velikom sjenom svog dominantnog oca, ujedno i njihovog zahtjevnog trenera, braća su postigla besmrtnost na najvećoj sportskoj pozornici. Glavnu je ulogu u hvaljenom i nagrađivanom filmu Čelična kandža ostvario Zac Efron za kojeg su kritičari uglavnom složni da je ulogom Kevina Von Ericha ostvario najbolju ulogu svoje dosadašnje glumačke karijere. Njemu uz bok nalazi se trenutno jedna od najvećih televizijskih zvijezda, Jeremy Allen White kao njegov brat Kerry Von Erich iz popularne serije The Bear koja je prošle godine pomela dodjelu prestižne nagrade Emmy te pobijedila u deset kategorija uključujući i u onoj za najboljeg televizijskog glumca u humorističnoj seriji. Harris Dickinson koji se proslavio ulogama u zapaženim filmovima nezavisne produkcije tumači ulogu trećeg brata, Davida Von Ericha, dok je uloga četvrtog brata, Mikea Von Ericha pripala Stanleyju Simmonsu. Proslavljeni glumac Holt McCallany iz uspješne televizijske serije Umolovac nastupa u ulozi Fritza Von Ericha, glave obitelji.

Biografska sportska drama Čelična kandža jedan je od kritički najhvaljenijih filmova godine, a Nacionalno udruženje američkih kritičara proglasilo ga je jednim od deset najboljih ostvarenja 2023. Svjetska premijera filma održana je početkom studenog u Dallasu, a od četvrtka, 4. srpnja konačno će ga imati priliku vidjeti i naša publika u kinima.

Priča obitelji Von Erich učestalo se spominjala kao referenca na obitelj Kennedy, ali u svijetu sporta. Redatelj i scenarist Durkin koji iza sebe ima nekolicinu hvaljenih festivalskih uradaka učestalo je naglašavao da priča Čelične kandže nije ispunjena isključivo tugom i patnjom, već pokušava objasniti što se može dogoditi ljudima koji se ne suočavaju s vlastitom boli: “Njihova je priča na jedan način mali dio američke povijesti, ali se bavi temom promašenog maskuliniteta te generacijskog mentalnog sklopa koji je oštetio našu kulturu na načine koje tek danas započinjemo shvaćati”, u jednom je intervjuu izjavio Durkin te nadodao: “Dijelom obiteljska drama, dijelom gotički horor, a dijelom sportski film, Čelična kandža prava je grčka tragedija koja se odvija u samom srcu američkog tla - Teksasu. To je priča o Kevinovom uskrsnuću koji uspijeva razbiti okove obiteljskog prokletstva te izaći na drugu stranu, pametniji, mudriji, jači i, što je najvažnije, mirniji.”.

Prema vlastitom priznanju, Durkin je prilikom rada na filmu Čelična kandža bio inspiriran remek-djelima kao što su Lovac na jelene Michaela Cimina te Razjareni bik velikog Martina Scorsesea, a koji u svojoj srži također sadržavaju elemente slave, gubitka te američkog maskuliniteta. Biografska sportska drama Čelična kandža je film o obitelji, očevima i sinovima te o braći. To je djelo u kojem likovi pokušavaju pronaći ljubav te naučiti voljeti sebe, prihvaćati se kakvima jesu.

Kritičari diljem svijeta koji su imali priliku pogledati film uglavnom su složni u jednom - Zac Efron filmom Čelična kandža odnosno portretom Kevina Von Ericha, danas jedinog živućeg člana obitelji slavnih hrvača, ostvario je ulogu svoje dosadašnje glumačke karijere. Za potrebe ove vrlo zahtjevne uloge, kako fizičke tako i mentalne, Efron je morao dodatno nabaciti gotovo deset kilograma čiste mišićne mase kako bi što uvjerljivije portretirao fizički izgled slavnog hrvača, ali istovremeno je morao pronaći i mentalni kapacitet koji će lik Kevina odvesti u zlosutno stanje: “Iskreno vjerujem da je ovo film kakav sam oduvijek želio snimiti”, u intervjuu za Deadline izjavio je Efron te nastavio: “Kevinovo životno putovanje te povezanost s obitelji me najviše privuklo ovom filmu. To su ljudi koji su proživjeli monumentalne tragedije, ali u kojima unatoč tome ostaje snažna želja za životom. U ovoj priči postoji nešto iz čega svi možemo izvući pouke pa sam zbog toga iznimno ponosan što sam bio dijelom ‘Čelične kandže’. Zahvalan sam na ukazanoj prilici i nadam se da će gledatelji primijetiti da sam uistinu dao sve od sebe, jer za ovu ulogu bilo je potrebno puno hrabrosti”, rekao je Efron.

Pored Efrona u filmu nastupa i Jeremy Allen White, široj publici vjerojatno najpoznatiji kao Carmy iz popularne serije The Bear. Ovaj 33-godišnjak proslavio se ulogama muškaraca koji se nalaze na rubu, najprije u televizijskim serijama Shameless i The Bear, a sada i u filmu Čelična kandža: “Radeći na ovom filmu konačno sam shvatio važnost i veličinu hrvanja, koliko velike uloge u tom sportu imaju drama i rivalstvo”, izjavio je u jednom intervjuu Allen White.

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, sportska biografska drama Čelična kandža ima 89% pozitivnih ocjena temeljenih na preko 270 zaprimljenih tekstova. Ocjena publike čak je i bolja - čak 94% gledatelja dalo je filmu pozitivnu ocjenu, a postotak je temeljen na preko tisuću dobivenih glasova. Konsenzus kritičara jest da je Čelična kandža savršeno odglumljena i duboko uznemirujuća istinita priča s dramatizacijom čija je suosjećajnost s obiteljskom povezanošću iznimno snažna te gotovo savršeno korespondira s akcijom koja se odvija unutar hrvačkog ringa. U filmu se u sporednim ulogama pojavljuju pravi hrvači kao što su Ryan Nemeth i Maxwell Friedman koji je u vrijeme snimanja filma bio aktivnim svjetskim prvakom, ali je osam dana nakon što je film započeo s kino distribucijom u SAD-u izgubio titulu. Film Čelična kandža snimao se šest tjedana, a posebno je zanimljiva činjenica što je glumačka postava odlučila scene hrvanja u ringu snimiti u kontinuiranim kadrovima, bez prekida pred publikom uživo umjesto iz nekoliko pokušaja koji bi se naknadno montirali. Na taj način film je dobio dodatnu dozu vjerodostojnosti što je rijetkost u filmovima današnje produkcije.

Ispunjen upečatljivim glumačkim ostvarenjima, samopouzdanom režijom, nesvakidašnjom pričom te dinamičnom montažom, film Čelična kandža sa sjajnim Zacom Efronom u glavnoj ulozi djelo je koje se nikako ne bi smjelo propustiti.

Biografska sportska drama Čelična kandža u domaća kina stiže u četvrtak, 4. srpnja.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti