Oskari: Apsolutna dominacija "Oppenheimera", Emma Stone šokirana svojom pobjedom

ponedjeljak, 11. ožujka 2024.

Najveći gubitnik je "Maestro" koji od 7 nominacija nije osvojio nijedan kipić

Foto: YouTube

96. dodjela nagrade Oscar održana je prije nekoliko sati i donijela nekoliko iznenađenja, ali svakako najveći pobjednik ovogodišnje ceremonije jest biografska drama Oppenheimer koja je od 13 nominacija osvojila njih čak 7!

Film Christophera Nolana, priča o stvaranju atomskog doba, dominirao je Oskarima i među ostalim osvojio kipiće za najbolji film, najboljeg redatelja, najboljeg glavnog glumca (Cillian Murphy) i najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.). „Napravili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu i, u dobru i zlu, sad svi živimo u Oppenheimerovom svijetu“, istaknuo je Murphy u svom govoru.

Ovo je bila posebno važna noć za Nolana jer je dosad pet puta bio nominiran za Oskara i nijedan nije osvojio. Bile su tu nominacije tipa za Dunkirk pa i rad na Početku, ali mnogi se slažu da je najviše pokraden kad njegov Vitez tame nije bio nominiran ni za najbolji film niti za režiju (iako je film osvojio dva Oskara: posthumno Heathu Ledgeru za najboljeg sporednog glumca te je drugi kipić otišao Richardu Kingu za montažu zvuka). I evo, konačno Oscar samo za njega, za Christophera Nolana, za režiju Oppenheimera.

Iznenađenje večeri svakako je bilo i za gledatelje, a posebno za Emmu Stone koja je osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu u Poor Things – kategorija za koju se govorili da pobjeda gotovo sigurno ide Lily Gladstone (Ubojice cvjetnog mjeseca). Ovo je drugi Oskar za Stone, koji ju je toliko iznenadio da je jedva održala pobjednički govor, i to u istoj kategoriji nakon što je prije sedam godina osvojila nagradu za La La Land. Film Poor Things osvojio je ukupno četiri Oskara (imao je 11 nominacija), preostalih tri su u tehničkim kategorijama (nagrade za najbolju šminku i frizuru, najbolju scenografiju, dizajn kostima).

Da’vine Joy Randolph osvojila je Oskara za najbolju sporednu glumicu (The Holdovers), najbolji strani film je Zona interesa, kipić za najbolju adaptaciju scenarija otišao je satiri American Fiction, a onaj za najbolji originalni scenarij drami Anatomija pada, dok je najbolji dokumentarac 20 Days in Mariupol.

U povijest je ušla Billie Eilish koja je sa svoje 22 godine dvostruka najmlađa dobitnica Oskara – osvojila je onaj u kategoriji najbolje originalne pjesme What Was I Made For? iz filma Barbie koju je napisala s bratom Finneasom O’Connellom, s kojim je 2021. osvojila prvi kipić za Bondovsku tematsku pjesmu iz Za smrt nema vremena. S druge strane, Hayao Miyazaki s 83 godine najstariji je dobitnik Oskara za najbolji animirani film, The Boy and the Heron. 2002. godine genijalac japanske animacije osvojio je kipić u istoj kategoriji za kultnu fantastičnu avanturu Avanture male Chihiro.

Oskar za najbolju originalnu pjesmu ujedno je i jedina nagrada za film Barbie koja je među gubitnicima ovogodišnje dodjele (iako je Ryan Gosling sve oduševio svojom izvedbom I’m Just Ken koja je bila nominirana za najbolju originalnu pjesmu), uz biografsku dramu Maestro Bradleya Coopera koja od sedam nominacija nije osvojila nijedan zlatni kipić.

Voditelj ovogodišnje dodjele bio je (ponovno) Jimmy Kimmel, a popis svih nominiranih i dobitnika možete pogledati na službenoj stranici.

Odličan nastup Ryana Goslinga (i kako je Emma Stone zapjevala s njim!) možete pogledati u nastavku.

D.Ž.

Komentari (1)
Povezane vijesti

Ostale vijesti