"Želja" nije opravdala Disneyeva očekivanja, "Napoleon" ostvario dobar start

ponedjeljak, 27. studenog 2023.

"Igre gladi: Balada pjevica i zmija" još uvijek su najgledanije u većini zemalja

Foto: YouTube

Protekli vikend u kinima diljem svijeta za neke je studije prošao odlično, a za neke je još jedan poraz u nizu.

Među potonje svakako spada Disney koji je u kinima predstavio svoju novu animiranu obiteljsku avanturu Želja koja je postala još jedan njihov animirani film koji nije ostvario očekivani uspjeh (sjetimo se apsolutnog promašaja Čudesan svijet prošle godine). Zarada od samo 31,7 milijun dolara za prvi vikend (pet dana) u Sjevernoj Americi i to tijekom američkog Dana zahvalnosti jako je slab start za ovakav naslov, pogotovo s obzirom na budžet od 200 milijuna dolara, a ova zarada bila je dovoljna tek za treće mjesto na tom tržištu.

Disneyeve projekcije i očekivanja za Želju bila su oko 35 milijuna za klasična tri dana vikenda u Sjevernoj Americi, odnosno između 45 i 50 milijuna u pet dana zbog navedenog praznika – no na kraju zarada iznosi puno manje od svih očekivanja. Kao usporedba, Disneyev Encanto je prije dvije godine u istom terminu u tih pet dana zaradio 40,3 milijuna unatoč pandemiji kad su ljudi radije birali biti kod kuće, a da ne spominjemo njihove naslove prije pandemije kad su za taj praznični vikend zarade bile iznad 100 milijuna dolara kao kod Snježnog kraljevstva II.

Što se tiče zarade u ostatku svijeta, ni ona nije nešto bajna za Želju i iznosi samo17,3 milijuna dolara sa samo 27 tržišta. Disneyu još preostaje želja da će do kraja prikazivanja animirani film privući gledatelje u kino kao što je to bio slučaj s Elementima koji su imali slab start, ali na kraju nisu bili baš takav promašaj i zaradili su 495 milijuna dolara.

Želji su u originalu glasove posudili Ariana DeBose i Chris Pine, a u hrvatskoj verziji, koja od četvrtka također igra i u našim kinima, slušamo Franku Batelić i Dražena Bratulića.

Na drugom mjestu iznenadio je epski film Napoleon u režiji Ridleya Scotta i s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi francuskog vladara i osvajača koji je u Sjevernoj Americi u pet dana zaradio 32,5 milijuna dolara, a u ostatku svijeta još 46,3 milijuna.

Možda na prvu ne zvuči kao sjajan rezultat, ali s obzirom na hrpu negativnih recenzija francuskih kritičara, činjenice da traje 2 sata i 40 minuta te da nosi oznaku R – ekipa filma može biti zadovoljna. Štoviše, Apple, koji ga prvotno ni nije planirao pustiti za prikazivanje u kinima, ne brine se ni najmanje oko (trenutne) zarade jer kasnije očekuje navalu na ovaj naslov kad stigne na streaming. Uz Phoenixa glumi Vanessa Kirby.

Na samom vrhu u Sjevernoj Americi i dalje se nalaze Igre gladi: Balada pjevica i zmija s Rachel Zegler i Tomom Blythom koja je 10 dana zaradila 98 milijuna dolara te još 56 milijuna u ostatku svijeta. Lionsgateov film temelji se na knjizi Suzanne Collins iz 2020. godine te je samostalan film u serijalu Igara gladi, ali ako uspjeh filma do kraja prikazivanja bude i dalje ovakav vjerojatno možemo očekivati nastavke u budućnosti te možda još koji spin-off.

Sva tri filma, Želja, Napoleon i Igre gladi: Balada pjevica i zmija, igraju i u domaćim kinima.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti