Vukovarska kinopremijera filma "Istražitelj"

nedjelja, 15. listopada 2023.

Haški istražitelj masakra na Ovčari nakon trideset godina vraća se na poprište zločina

Kinopremijera dokumentarnog filma Istražitelj redatelja Viktora Portela održat će se u utorak, 17. listopada u Vukovaru s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini za koje se odgovornim smatra notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području.

U filmu temeljenom na njegovoj knjizi Istražitelj - Demoni balkanskog rata i svjetska pravda (čiji je prijevod na hrvatski upravo izašao u izdanju Hrvatskog instituta za povijest), Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru i Sanskom Mostu i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, daje svoju perspektivu na tijek događanja. U filmu se između ostalih pojavljuju i dr. Vesna Bosanac čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer, supruga Slavka Dokmanovića, Danilka, te drugi povezani s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BiH. U maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata „haška pravda“ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina.

Projekcija u Vukovaru je besplatna.

Nakon vukovarske kinopremijere Istražitelj će se prikazivati u kinima diljem Hrvatske u distribuciji RestartLabela, dok će zagrebačka premijera u Dokukinu KIC, zakazana za 24. listopada, biti popraćena online gostovanjem redatelja i razgovorom nakon filma.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti