Prošlo je već 10 godina od prvog "Snježnog kraljevstva"

četvrtak, 28. rujna 2023.

Disney je objavio kratki video zahvale na 10 godina čarolije za koju su svakako zaslužni i obožavatelji

Foto: YouTube

Malo tko je u studenom 2013. godine mislio da će novi Disneyev animirani film Snježno kraljevstvo postati toliki hit diljem svijeta – i da će čak 10 godina kasnije djeca još pjevati Let It Go (Puštam sve), gledati filmove opet i opet te da ćemo u raznim trgovinama još nalaziti odjeću i igračke s omiljenim likovima.

Ipak – deset godina je prošlo, u međuvremenu je Snježno kraljevstvo dobilo nastavak Snježno kraljevstvo II koje možda nije ostvarilo takvu prepoznatljivost kao original, ali je uspjelo zaraditi više: drugi film broji 1,4 milijarde dolara diljem svijeta, a prvi 1,2 milijarde dolara. Ovakva zarada Snježno kraljevstvo II smjestila je na 13. mjesto filmova svih vremena po zaradi (ispred njega je Top Gun: Maverick, a iza njega Barbie), a Snježno kraljevstvo na 21. mjesto (ispred je Jurski svijet: Pad kraljevstva, a iza Ljepotica i zvijer).

Snježno kraljevstvo inspirirano je Andersenovom Snježnom kraljicom iz 1844. godine, a priča za film prošla je nekoliko prerada prije nego što je dano zeleno svjetlo da Jennifer Lee napiše scenarij. Odmah nakon premijere film je dobio pohvale za scenarij, glazbu, pjesme, vizuale, teme i posuđene glasove. Kasnije je dobio dvije nagrade Oscar: za najbolji animirani film čime je postao prvi film Walt Disney Animation Studiosa koji je osvojio tu nagradu te za najbolju originalnu pjesmu (Let It Go). Osvojio je još razne druge nagrade te na kraju prikazivanja u kinima bio animirani film s najvećom zaradom svih vremena što je srušio tek remake Kralja lavova 2019. godine.

Nakon popularnosti originalnog filma Disney je 2015. objavio kratki filmić Groznica snježnog kraljevstva, a 2017. Olafovu pustolovinu – 2019. u kina je stigao službeni nastavak Snježno kraljevstvo II. U originalu su glasove posudili Kristen Bell, Josh Gad, Idina Menzel, Alan Tudyk i Jonathan Groff, a u hrvatskoj sinkroniziranoj verziji Sementa Rajhard, Kristina Krepela, Nataša Mirković, Andrej Dojkić, Daniel Dizdar, Ronald Žlabur, Dušan Bućan, Nikola Marjanović , Pero Juričić i Žarko Potočnjak.

Snježno kraljevstvo u našim je kinima premijerno prikazano 28. studenog 2013. godine. Oba animirana filma dostupna su na streamingu Disney+.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti