"Super Mario Bros. film" ruši rekorde u Japanu

srijeda, 31. svibnja 2023.

Odlična zarada ovog animiranog filma označava povratak holivudskih naslova na tom tržištu, sad se čeka Disneyeva "Mala sirena"

Foto: YouTube

Super Mario Bros. film ostvario je odličan uspjeh diljem svijeta s 1,2 milijarde dolara, ali jedan od većih uspjeha valja istaknuti i onaj u Japanu!

Animirana avantura, snimljena prema kultnoj japanskoj video igrici, od otvaranja 28. travnja na tom je tržištu zaradila 71 milijun dolara (10 milijardi japanskih jena) u samo 31 dan što je najbrža zarada za neku ne-japansku animaciju na japanskom tržištu. Navedene brojke objavio je lokalni distributer Toho-Towa koji još nije objavio projekcije za vrijeme ukupnog prikazivanja u kinima, ali sumnja se da će dostići trenutnog rekordera na tom tržištu, a to je lokalno producirani Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train koji je zaradio 288 milijuna dolara (40,4 milijarde japanskih jena) 2020. godine. Super Mario Bros. film trenutno je četvrti po zaradi diljem svijeta za jedan animirani film, iza Snježnog kraljevstva, nastavka Snježno kraljevstvo 2 i remakea Kralja lavova.

Uspjeh Super Marija na japanskom je tržištu tim značajniji jer su holivudski naslovi tamo tijekom pandemije jako slabo prolazili pa se čini da se njihova popularnost polako vraća. Ove je godine jedan od najočekivanijih naslova igrana Mala sirena Roba Marshalla, a hoće li uspjeti i u Japanu saznat ćemo uskoro jer 9. lipnja stiže na to tržište. Za taj film rane projekcije su da će prijeći navedenih 10 milijardi japanskih jena što su dosad uspjeli drugi Disneyevi animirani remake-ovi Ljepotica i zvijer (12,4 milijardi jena = 88 milijuna dolara) 2017. te Aladdin (12,1 milijardi jena = 86 milijuna dolara) 2019. godine.

Valja spomenuti i zanimljivost stava japanskog tržišta prema glavnoj glumici Halle Bailey koja je utjelovila Ariel: dok u Americi i Kini nisu zadovoljni njezinim izborom, u Japanu iskusni analitičar za zabavne sadržaje Saito Hiroaki navodi da je „Ariel sirena koja živi u moru tako da nema potrebe vjerno reproducirati boju kose i kože kao što smo gledali u animiranoj verziji“.

Super Mario Bros. film još uvijek igra i u hrvatskim kinima, a Mala sirena startala je prošlog tjedna, 25. svibnja i može se pogledati u originalnoj i sinkroniziranoj verziji.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti