"Sveti pauk" - briljantan triler o krvavom pohodu iranskog serijskog ubojice Saeeda Hanaeija

subota, 25. ožujka 2023.

Na festivalu u Cannesu Zar Amir Ebrahimi osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu

Novinarka Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) putuje u sveti, drugi najveći iranski grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice (Mehdi Bajestani) koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grijeha lokalnog stanovništva ubijanjem prostutki.

Kako se broj žrtava povećava, Rahimi dolazi nadomak razotkrivanju identiteta počinitelja strašnih zločina. Priliku za pravdu, nažalost, bit će teško ostvariti jer krvnika lokalno stanovništvo počinje doživljavati kao junaka.

Temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Saeedu Hanaeiju koji je, od 2000. do 2001. godine, ubio šesnaest prostituki, hvaljeni iranski filmski scenarist i redatelj, 42-godišnji Ali Abbasi potpisuje nesvakidašnji žanrovski uradak Sveti pauk koji, u isto vrijeme, funkcionira poput odvažne optužnice na račun društva u kojem zločin nije išta drugo do rutinska životna činjenica.

Ovaj briljantan triler u tekućoj je godini, kao danski kandidat, bio nominiran u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Na prošlogodišnjem izdanju filmskog festivala u Cannesu, Zar Amir Ebrahimi, iranska glumica sa stalnom adresom prebivališta u Parizu, osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Film se i na našem Motovunskom festivalu nalazio u konkurenciji za najbolji film.

Film Sveti pauk stiže i u naša kina, s distribucijom kreće 30. ožujka.
 

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti