Igrano-dokumentarna serija "Doba uskoka" na našim malim ekranima

subota, 27. studenog 2021.

Serija donosi filmski i medijski potpuno neobrađeni dio hrvatske povijesti - senjske uskoke

U ponedjeljak, 29. studenoga, u 21:05 na Prvom programu HRT - HTV 1 počinje s prikazivanjem četverodijelna igrano-dokumentarna serija Doba uskoka autora Božidara Domagoja Burića. Serija se bavi dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima.

U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj.

Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.

Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari, ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva.

Doba uskoka raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar Bukvić, Dušan Bućan, Dragan Despot, Krešimir Mikić, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Andrea Slama, Mladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko Jurić, Nikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić.

Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor, a scenarist i redatelj je Božidar Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, Hrvatski kraljevi i Republika. Glazbu za seriju skladao je duo Mystic Barbarism, a snimljena je u suradnji s HRT-ovim orkestrom te dirigentom Davorom Kelićem. U seriji kao stručni sugovornici sudjeluju najpoznatiji svjetski povjesničari s Oxforda, Cambridgea, Sorbonne, te eminentni povjesničari iz Italije, Austrije i Hrvatske.

Osim četverodijelne serije HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost. Film i seriju u potpunosti je producirao HRT.

1. epizoda: Novi dečki u kvartu

Prva epizoda, nakon uvodnog pregleda opće situacije u jugoistočnoj Europi za vrijeme turskih prodora od kraja 14. do početka 16. stoljeća, prikazuje vrijeme obrane Klisa pod zapovjedništvom Petra Kružića i rađanje uskočke vojne doktrine čiji je autor sam Kružić. Nakon pada Klisa i Kružićeve pogibije, dio njegovih uskoka seli se u Senj.

Tamo uskočki pokret doživljava svoje zlatno doba a Senj postaje glasovito gusarsko gnijezdo, poznato diljem Europe. Senjani su zadavali probleme ne samo Osmanlijama i Mlečanima, nego i vlastitim gospodarima Habsburgovcima budući da su vrlo često poduzimali vojne i pljačkaške pohode na vlastitu ruku te time remetili osjetljiv geostrateški balans među velikim silama na ovim prostorima.

Uloge: Milan Pleština (Petar Kružić), Dragan Despot (Markantun de Dominis), Krešimir Mikić (Ferdinand Habsburg), Amar Bukvić (uskočki zapovjednik Juriša Hajduk), Mladen Vasary (mletački kroničar Paolo Sarpi)

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti