"Tenet" i "Mulan" nisu se proslavili u Kini

utorak, 22. rujna 2020.

Na prvom mjestu gledanosti i ovogodišnji rekorder po zaradi jest kineska povijesna drama "The Eight Hundred"

Foto: YouTube

Otvaranje kina diljem svijeta tijekom pandemije koronavirusa bilo je vrlo riskantno i samo su se neki studiji (zasad) odlučili pustiti svoje filmove u određene kino dvorane, dok neki i dalje biraju sigurnost doma i puštaju naslove direktno na streaming. Među velikim naslovima u kina su došli Tenet i Mulan za koje se smatralo kako će privući gledatelje diljem svijeta, posebice u Kini. No, spletom okolnosti prvo mjesto gledanosti i zarade u Kini uzeo je jedan sasvim neočekivani naslov, kineska povijesna drama The Eight Hundred (Ba Bai).

The Eight Hundred u kineskim kinima se nalazi tek mjesec dana, a već broji zaradu od odličnih 426,5 milijuna dolara čime je prestigao dosad najveći ovogodišnji hit u Kini, a to su bili Sonyjevi Zločesti dečki zauvijek koji su bili na prvom mjestu sa 424,6 milijuna dolara. Tamošnji mediji filmu predviđaju konačnu zaradu od oko 445 milijuna dolara, a takav uspjeh velika je stvar na pekinški studio Huayi Brothers Media te za redatelja Guana Hua koji su sve riskirali i pustili film u kina tijekom pandemije.

Disneyeva Mulan u svom je drugom vikendu prikazivanja zaradila tek 6,5 milijuna dolara. Iako je radnja filma smještena u Kini, radi se o kineskoj legendi s mahom kineskim zvijezdama Mulan slabo ide na tom tržištu ponajviše zbog raznih kontroverzi koje se samo nižu jedna za drugom.

Tenet je protekli vikend zaradio nešto manje od Mulan, 5,6 milijuna dolara što je razočaravajuće za Warner Bros. Film niti na američkom tržištu ne stoji dobro, ali zato pomaže ostatak svijeta tako da mu je trenutno ukupna zarada 239 milijuna dolara. Budžet za film bio je 200 milijuna dolara prije marketinga i često je predstavljan kao jedan od najskupljih filmova ikada tako da teško da će uopće vratiti uloženo, kamoli biti u plusu za zaradom.

Tenet i Mulan možete pogledati i u hrvatskim kinima.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti