Jesenska shema HTV-a počinje 21. rujna

nedjelja, 13. rujna 2020.

Pripreme za Jesensku shemu u punome su jeku - stiže mnoštvo premijerni programskih sadržaja i novi središnji Dnevnik

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) su ovih dana u punome jeku pripreme za novu, Jesensku shemu Hrvatske televizije (HTV), a ona nam donosi, unatoč pandemiji koronavirusa, pregršt programskih poslastica i noviteta koji nam jamče bogatu i raskošnu jesen uz sve HRT-ove programe i platforme, te uz naše male ekrane.

Tako će gledatelji, umjesto uobičajenog javnog predstavljanja Jesenske sheme HTV-a, sve udarne novitete nove sezone doznati putem posebne emisije, koja će biti na programu u nedjelju, 20. rujna u 20:05 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

Nova shema starta dan poslije, u ponedjeljak 21. rujna, a iz nje ponajprije izdvajamo novi središnji Dnevnik, koji će se od 19 sati emitirati iz novog Studija 12 na zagrebačkom Prisavlju. Novi će Dnevnik biti i svojevrsna "zvijezda jeseni" HRT-ova IMS-a: bit će pet minuta dulji, s dinamičnijim prilozima i novom, vrhunskom grafikom, te duljim sportskim minutama i novom, redizajniranom vremenskom prognozom.

Valja naglasiti i naš već uobičajeni, vrhunski domaći dramski sadržaj, s novom sezonom popularnog Crno-bijelog svijeta i novom dramskom serijom Dnevnik velikog Perice. Pri kraju su i pripreme za snimanje još jedne dramske serije - Područje bez signala. Producent je Kinorama, a redatelj Dalibor Matanić. Također, ostaje nam i termin hrvatskog suvremenog filma četvrtkom na Drugom od 21 sat. On nam donosi desetak domaćih filmskih premijera (poput Brešanovog Koja je ovo država, Sviličićevog Glasa, Marasovićeva Comics Sansa i slično, a ostaje nam i termin hrvatskog antologijskog filma petkom s ciklusima Veljka Bulajića, Branka Bauera, Kreše Golika i drugih) na Trećem od 22 sata.

Kako ovom prigodom stavljamo naglasak upravo na domaći program, a što je, uostalom i glavna zadaća javne televizije, valja istaknuti i  vrhunske domaće dokumentarne serije: A Porina dobiva, Glup kao kokoš, tvrdoglav kao magarac, Uskoci, Nesreće (2), Opstanak (2), Kolaži o laži, Velikani hrvatskog glumišta, Udomi me, Berge Istra i Dani kada se tresao Zagreb. Uz to, i Tončica Čeljuska nam priprema nove zanimljive goste u novoj sezoni talk showa U svom filmu, koji se također već počeo snimati.

I Zabavni program ove jeseni starta punim jedrima: uz već snimljenu novu sezonu popularnog showa Zvijezde pjevaju te novu sezonu zabavnog showa Volim Hrvatsku s novim zanimljivim igrama, čija su snimanja (bez publike) već počela ovih dana, u studio ponovo ulazi i Daniela Trbović s novom sezonom showa 5.com s Danielom. Također, već su počela i snimanja novih sezona popularnih game-showova Potjera (čije nove epizode idu već od 7. rujna) i Tko želi biti milijunaš (od četvrtka 24. rujna), dakako, i dalje prema tzv. "novo normalno" konceptu, tj. epidemiološkim pravilima snimanja bez publike.

Uz već uobičajeni vrhunski strani dokumentarni program i vrhunske strane te popularne kostimirane serije, kao i brojne atraktivne filmske premijere, HTV i u novoj sezoni vodi računa o ispunjavanju svoje javne funkcije pa je tako, primjerice, velika pažnja pri kreiranju jesenske sheme posvećena upravo kulturnim sadržajima te školskom programu i novoj platformi za Djecu i mlade. Posrijedi je intenzivna priprema nove školske godine u Školi na Trećem, te nekoliko posve novih emisija i formata namijenjenih upravo djeci i mladima, o kojima ćemo vas uskoro detaljno izvijesiti.

Kad je pak riječ o Sportskom programu, u sklopu njega nastavljamo s našim najjačim i najgledanijim emisijama - Stadionom, koji se emitira od 14. rujna ponedjeljkom navečer i prati zanimljivosti s domaćih i europskih travnjaka, te nogometnom Ligom prvaka, koja će ove sezone početi malo kasnije, ali će se i igrati u "bržem ritmu", što nam pak jamči pojačanu dozu nogometnih uzbuđenja. Nova druženja uz najelitnije europsko klupsko natjecanje zakazujemo za 24. rujna, kada je na rasporedu superkup, zatim 23. i 30. rujna kada u programu imamo prijenose play off utakmica Lige prvaka, a grupna faza ponudit će nove dvoboje, posebne studijske emisije i sažetke u uobičajenom izdanju srijedom.

Nešto slično nas čeka i s košarkaškom NBA ligom, čija bi sezona mogla potrajati sve do sredine listopada, a onda se nova nastaviti već početkom prosinca. Ukoliko tome dodamo praćenje domaće košarkaške lige i nastupa reprezentacije, košarke će biti i više nego dovoljno u našim sadržajima.

Hanžekovićev memorijal ove godine slavi svoj 70. rođendan, kao jedan od najdugovječnijih atletskih mitinga na svijetu, a natjecanja s popularnog "Hanžeka" moći ćete pratiti u našem programu dan kasnije. Kraj rujna rezerviran je za novo izdanje Roland Garrosa (21. rujna –11. listopada), a mečeve iz Pariza pratite na našem Drugom programu. Nova veslačka uzbuđenja očekuju nas od 9. do 11. listopada na Europskom prvenstvu u Poljskoj (Poznan). Jesen nudi u uobičajenom terminu krajem listopada i novu sezonu svjetskog skijaškog kupa, a od 30. listopada do 1. studenoga na rasporedu je i zagrebačko izdanje Judo Grand Prix-a.

To su sadržaji koji bi trebali biti osnova Sportskog programa u jesenskoj shemi, ali i sadržaja našega Drugog programa. Uza sve to, Sportski program HTV-a se već uvelike priprema i za najveće sportske događaje u 2021. - EP u nogometu i Olimpijske igre u Tokiju. Uz navedene sadržaje najveću novost i izazov donosi nam i produženo trajanje sportskih minuta u novom TV Dnevniku.

Napominjemo također da u novoj jesenskoj shemi HTV-a više nećemo gledati  popodnevnu mozaičnu emisiju Dobar dan, Hrvatska - umjesto nje u tom ćemo terminu, na traženje gledatelja, emitirati vrhunske strane dokumentarce (po kojima je HRT, uostalom, i poznat), a ekipa emisije Dobar dan, Hrvatska se pridružuje kolegama iz publici omiljene jutarnje emisije Dobro jutro, Hrvatska,  koja, po novome "voznom redu", kreće od 21. rujna i u novom terminu - od 6:30 do 10 sati na HTV1.

I za kraj, napominjemo da se na Hrvatskoj televiziji mnogo radilo cijelo ovo ljeto, kako bi spremni dočekali jesen - pa čak i s mogućom novom koronakrizom - jer HRT kao javni servis svih građana Hrvatske ne može ništa prepustiti slučaju.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti