Očekivano: najgori vikend za box office u zadnjih 20-ak godina

utorak, 17. ožujka 2020.

Zarada u domaćim i stranima kinima negdje je pala i do 80% u odnosu na prošli vikend

Foto: YouTube

Svakodnevnica u većini zemalja svijeta zadnjih se tjedana jako promijenila pa je bilo za očekivati da će to utjecati i na odlaske u kina.

Nakon što je koronavirus postao velika zdravstvena prijetnja ljudima diljem svijeta počele su promjene: negdje su se zatvorila kina, kazališta, tematski parkovi, a u Hollywoodu su veliki studiji također najavili svoje privremeno zatvaranje. Dosta filmova i serija je stalo sa snimanjem, a i mnogim hit naslovima je odgođena premijera u kinima: novi Bond Za smrt nema vremena, Mulan, Mjesto tišine 2, Brzi i žestoki 9, Još uvijek vjerujem (odgođen kod nas)...

Oni filmovi koji su ipak startali u kinima protekli su vikend imali priličnu slabu zaradu. U Sjevernoj Americi na prvom mjestu gledanosti je animirani film Naprijed sa samo 10 milijuna dolara i slijede ga novi naslovi Još uvijek vjerujem s 9,5 milijuna dolara i Bloodshot s 9,3 milijuna dolara. Prvih deset naslova je tako ostvarilo najgori 11. tjedan u godini još od 1995. godine!

Niti u Hrvatskoj situacija nije ništa bolja. Prema podacima s BoxOfficeHR na prvom mjestu po broju prodanih ulaznica je Bloodshot sa zaradom od oko 52 tisuće kuna, slijedi ga Otkrila sam špijuna s 37 tisuća kuna i Nevidljivi čovjek s 30 tisuća kuna. Prvih 20 filmova u kinima zaradilo je samo 268 tisuća kuna što je jako malo ako znamo da je prošli vikend zarada bila 1,6 milijuna kuna!

I kod nas i u ostatku svijeta loša zarada je kombinacija toga što su ljudi odlučili ostati kod kuće zbog koronavirusa, te toga što su u kinima odlučili limitirati broj gledatelja po projekciji i ostaviti slobodna mjesta među gledateljima. No, unatoč dostupnim sredstvima za dezinfekciju za posjetitelje, češćim dezinficiranjem sjedala i dvorane interes za odlazak u kina nije bio velik.

Budući da je većina filmova maknuta s planiranog rasporeda prikazivanja znači da kino dvorane, ukoliko i ostanu otvorene, uskoro neće imati novih filmova za prikazivanje pa će se zarada samo sve više smanjivati. Ipak, šefovi holivudskih studija su uvjereni da će se filmska industrija oporaviti čim se situacija opet vrati na staro. Universalov predsjednik domaće distribucije Jim Orr za Variety izjavio: "Ovo su jedinstvene okolnosti. No, nema sumnje da ćemo se vratiti i da će sve biti po starom, samo nitko nema točan odgovor kada."

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti