"Otac" Srdana Golubovića u službenom programu 70. Berlinalea

subota, 25. siječnja 2020.

Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH

Foto: Propeler Film

Svjetska premijera novog filma Srdana Golubovića Otac (eng. Father), ujedno i hrvatske manjinske koprodukcije, održat će se na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) u službenom programu Panorama. Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, ovo je već treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi hvaljeni naslovi Klopka (2007.) i Krugovi (2013. Nagrada ekumenskog žirija).

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dok scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Otac je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

Program Panorama traži ono novo, odvažno, nekonvencionalno i divlje u suvremenoj kinematografiji, a o najboljem filmu odlučuje najveći festivalski žiri – publika. Selektor programa Michael Stütz za ovogodišnji program kaže kako naglašava potrebu za političkom akcijom i građanskim neposluhom: ''Filmaši i protagonisti suprostavljaju se autoritetima''. Osim nagrade publike, filmovi iz programa natječu se i za niz drugih nagrada o kojima odlučuju nezavisni žiriji, nagrade TEDDY, FIPRESCI, CICAE, EUROPA CINEMAS LABEL i dr.

70. izdanje Berlinalea održat će se od 20. veljače do 1. ožujka. U deset dana bit će prikazano oko 400 filmova, održat će se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM), dok Festival svake godine posjeti gotovo 500 tisuća gledatelja.

Komentiraj članak
Povezane vijesti
Ostale vijesti

© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >