Film "Bitka za Midway" (ne)očekivano na prvom mjestu gledanosti u SAD-u

utorak, 12. studenog 2019.

Ratna drama prošla je bolje od nastavka "Isijavanja", a kod nas je najgledanija romantična komedija "Last Christmas"

Foto: YouTube

Krajem prošlog tjedna u kina su nam stigli ratna drama Bitka za Midway i nastavak kultnog Isijavanja, Doktor Sleep. Iako se očekivalo da će nova ekranizacija Kingovog romana sigurno zasjesti na prvo mjesto gledanosti, Emmerichov Midway pomeo je svu konkurenciju.

Najnoviji film Rolanda Emmericha osvojio je gledatelje u Sjevernoj Americi i zaradio 17,5 milijuna dolara što je bilo dovoljno za prvo mjesto po broju gledatelja ovaj vikend, dok je u ostatku svijeta zaradio još 21,5 milijuna dolara (ukupno 39 milijuna). U Lionsgateu su prilično zadovoljni početnim uspjehom iako bi film još dosta trebao zaraditi s obzirom na budžet od oko 100 milijuna dolara.

"Roland Emmerich je pravi vizionar, a gledateljima se jako sviđa film. Ono što nam je najdraže kod ovog uspjeha jest što je film izišao tijekom blagdana (Veterans Day, op.a.) što automatski znači da starija generacija tada baš i ne ide u kino, ali ovaj film je iznimka", rekao je predsjednik Lionsgateove domaće distribucije David Spitz.

Film Bitka kod Midwaya opisuje se kao priča o Midwayu za mlađe generacije. Bitka je počela 4. lipnja 1942. i označila je odlučujuću pobjedu SAD-a protiv Japana tijekom Drugog svjetskog rata. U filmu glume velika glumačka imena kao što su Luke Evans, Woody Harrelson, Mandy Moore, Patrick Wilson, Ed Skrein, Patrick Wilson, Nick Jonas, Aaron Eckhart i Dennis Quaid.

Na drugom mjesto gledanosti u Sjevernoj Americi se našao horor Doktor Sleep za koji su svi očekivali da će se uvjerljivo naći na prvom mjestu. Film s oznakom R zaradio je oko 14 milijuna dolara na tamošnjem tržištu te još malo više od 13 milijuna dolara u ostatku svijeta. Kritičari su ovom filmu puno više naklonjeni nego Midwayu, na primjer na portalu Rotten Tomatoes ima 73% dok Midway ima samo 41%.

Radnja novog filma smještena je desetljećima nakon Isijavanja, koji nas je oduševio prije skoro 40 godina, a u glavnoj ulozi je Ewan McGregor kao Danny Torrance, čovjek sa psihičkim sposobnostima koji se mora suočiti s traumom iz djetinjstva te ujedno pomoći djevojci u nevolji. Režiju i scenarij potpisuje Mike Flanagan, a studio Warner Bros. za film je potrošio 50 milijuna dolara, ne uključujući marketing.

U hrvatskim kinima na prvom se mjestu protekli vikend pak našla romantična komedija Last Christmas s Emilijom Clarke i Henryjem Goldingom, prema podacima Blitza. Film je u Sjevernoj Americi zaradio samo 11,6 milijuna dolara svoj prvi vikend i nije naišao na neke pretjerano dobre kritike. Mnogi zamjeraju to što je stigao prerano u kina jer nas do Božića dijeli više od mjesec dana.

Romantična komedija inspirirana je glazbom Georgea Michaela, a u filmu se mogu prvi puta čuti i njegove nikada objavljivane pjesme. Radnja prati Kate (Clarke) koja tumara Londonom dok njezine cipele zvone kao iritantna posljedica spleta nesretnih okolnosti koje je dovode do posla vilenjaka u Božićnom dućanu koji je otvoren cijele godine. Tom (Golding) ulazi u Katein život i polako ruši sve njene barijere.

Ovu simpatičnu romantičnu komediju uz Bitku kod Midwaya (na trećem mjestu kod nas po gledanosti) i Doktora Sleepa (nije ni u prvih top 5) u našim kinima možete pogledati od 7. studenog.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti