"Katarina Velika" se vraća na HRT

nedjelja, 07. srpnja 2019.

Hrvatska radiotelevizija ponovno prikazuje povijesnu seriju "Katarina Velika"

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 7. srpnja na Drugom programu ponovno prikazuje povijesnu dramsku seriju Katarina Velika. Gledatelji će tijekom 10 epizoda uživati u veličanstvenoj televizijskoj produkciji - kostimiranoj ruskoj seriji o jednoj od najznačajnijih žena europske povijesti 18. stoljeća, ruskoj carici Katarini Velikoj. Caričin lik na ekran su prenijeli popularni ruski redatelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov pod umjetničkim nadzorom oskarovca Vladimira Menjšova. Povijesna drama Katarina Velika čudesna je priča o preobrazbi jedne ženske duše: o sudbini najznamenitije ruske vladarice.

Priča počinje 1744. godine kada je carica Elizabeta izabrala Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst, kćer kneza od Anhalt-Zerbsta, za suprugu ruskog prestolonasljednika. Obraćajući se na pravoslavlje, Sophie Auguste Friederike krštena je kao Ekaterina. Postavši prestolonasljednikova supruga, Ekaterina se počela ozbiljno pripremati za ulogu ruske vladarice: učila je ruski jezik, kulturu i osnove pravoslavlja s pravim žarom i talentom. Dotle je njezin muž pokazivao očit nehaj prema njoj. Rođenje sina nije popravilo situaciju: Petar III. otvoreno je sumnjao u svoje očinstvo. Čim je postao car počeo je prijetiti supruzi razvodom i samostanom. "Ili ću vladati ili stradati", zapisala je u dnevnik. Pokušavajući izbjeći groznu sudbinu koja je čeka, Ekaterina je organizirala puč u kojemu je Petar ubijen. Postala je osma ruska carica, Katarina II.

Katarina II., prozvana Katarinom Velikom, vladala je trideset četiri godine. Povjesničari njezinu vladavinu nazivaju "zlatnim dobom Ruskog Carstva". Slijedeći politiku prosvijećenog apsolutizma, Katarina II. razvijala je rusku kulturu, umjetnost i znanost. Provela je brojne značajne političke, ekonomske, industrijske i vojne reforme, zahvaljujući kojima je Rusija ušla u krug vodećih europskih zemalja. Privatni život Katarine II. nije bio ništa manje zanimljiv. Ukorijenio se loš glas prema kojemu je carica bila neobuzdana ljubavnica koja je miljenike pretvarala u gubernatore i generale. Povjesničari su izbrojali 23 Katarininih ljubavnika. Ali legeda kaže da je u stvarnosti popis bio mnogo dulji.

Prvu epizodu dramske serije Katarina Velika gledajte u nedjelju 7. srpnja na Drugom programu Hrvatske televizije u 21 sat i 55 minuta. 

Komentari (1)
Povezane vijesti

Ostale vijesti