"Dark Phoenix" ispao razočarenje vikenda

ponedjeljak, 10. lipnja 2019.

U kina su stigli "Dark Phoenix" i "Tajni život ljubimaca 2" i oboje su podbacili

Foto: YouTube

Ovaj vikend nije bio baš nešto uspješan za nastavke: s prikazivanjem su počeli Dark Phoenix i Tajni život ljubimaca 2 i oba filma su zaradila debelo ispod očekivanja i svojih prijašnjih nastavaka. Oba filma su puno bolje prošla u ostatku svijeta, nego na domaćem tržištu (SAD i Kanada).

Čini se da je novi film u X-Men franšizi, Dark Phoenix, neslavno propao barem prvi vikend prikazivanja. Startao je sa samo 33 milijuna dolara na domaćem američkom tržištu što je najlošiji rezultat za X-Men film: Wolverine je 2013. godine zaradio 53 milijuna dolara, a prvi X-Men film je 2000. zaradio oko 54 milijuna dolara. Sigurno mu nisu pomogle ni loše kritike, pogotovo 22% na stranici Rotten Tomatoes. Film je puno bolje prošao u ostatku svijeta te se u većini zemalja nalazi na prvom mjestu gledanosti, a zaradio je oko 107 milijuna dolara, od čega najviše u Kini (skoro 46 milijuna). Ukupna zarada mu je dakle 140 milijuna dolara za prvi vikend, a budžet mu je bio oko 200 milijuna dolara.

Film je režirao Simon Kinberg, a u glavnim ulogama su Sophie Turner, James McAvoy i Michael Fassbender. Dark Phoenix od 6. lipnja igra i u našim kinima gdje se smjestio na prvo mjesto gledanosti protekli vikend.

Tajni život ljubimaca 2 bio je prvi s 48 milijuna dolara na američkom tržištu što je ispod 50 milijuna dolara koliko su najmanje očekivali u studiju Universal/Illumination. Osim toga, ovo je najlošiji start na tom tržištu ikad za neki Illumination film: lošiji start imali su samo Hop iz 2011. sa 37,5 milijuna dolara i blagdanski film Sing iz 2016. sa 35 milijuna.

Za usporedbu, prvi dio Tajni život ljubimaca je 2016. godine zaradio 104,3 milijuna dolara na američkom tržištu i ispao je globalni hit sa zaradom od 875 milijuna dolara diljem svijeta što ovaj nastavak nikako ne može nadmašiti (niti dostići).

Tajni život ljubimaca 2 u ostatku svijeta je zaradio tek malo više, 49 milijuna dolara, dakle ukupna zarada mu je prvi vikend bila 97 milijuna (budžet oko 80 milijun). Animirani film se od četvrtka prikazuje i u našim kinima i to u originalnoj i sinkroniziranoj verziji, a nalazi se na drugom mjestu gledanosti prema Blitz Cinestaru.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti