Pariz čeka otvaranje Eura: Francuzi na Stade de Franceu kreću po naslov

četvrtak, 09. lipnja 2016.

Svakog dana na mojtv.hr pratite Euro uz najave utakmica dana, a na posebnoj temi budite u toku s rezultatima i tablicama skupina

FRANCUSKA je nakon 1984. ponovno domaćin najboljim reprezentacijama Starog kontinenta. Tada je Euro bio rezerviran samo za elitu, za najboljih osam momčadi. Danas se za zlato bori čak njih 24, u formatu koji nam je ostavio Michel Platini. Proširivanje turnira sa 16 na 24 ekipe donijelo je mnogo sreće i plasman ekipama koje će debitirati na Euru poput Sjeverne Irske, Albanije i Islanda, dok se navijači Walesa i Mađarske nadaju da nakon desetljeća konačno mogu nešto i napraviti.

Vraća se osmina finala, uvodi se tehnologija 

Od petka 10. lipnja do nedjelje 10. srpnja gledat ćemo nadmetanje za naslov prvaka Europe. Najbolje dvije momčadi iz šest skupina plasirat će se u nokaut fazu a prolaz će izboriti i najbolje četiri trećeplasirane ekipe. Vraća se osmina finala, uvodi se tehnologija. Dominirat će i strah od terorizma: navijači neće moći slobodno šetati ulicama, okupljanje mimo strogo čuvanih fan zona bit će strogo zabranjeno. Ne isključuje se mogućnost igranja pred zatvorenim, praznim stadionima. Bit će ovo turnir na kojem nogomet mora pobijediti strah.  Taj će osjećaj dominirati od prve sekunde na St. Denisu, gdje Euro otvaraju Francuska i Rumunjska.  Euro 2016 je 15. izdanje UEFA Europskog nogometnog prvenstva, a održava se na deset stadiona u od 10. lipnja do 10. srpnja 2016.

Hrvatska peti put nastupa na Euru. Četvrtfinale je stepenica koju reprezentacija nikada nije svladala. 1996. u Engleskoj i 2008. u Austriji i Švicarskoj, to su bili krajnji dometi vječnog "dark horsea". Hrvatska je po vrijednosti igrača (272,2 milijuna eura) sedma reprezentacija na Euru, a u skupini D igrat će protiv Turske, Češke i aktualnog prvaka Španjolske.

"Ima jedna reprezentacija, o kojoj nitko ne govori, ali koja je toliko kvalitetna da je jedan od glavnih favorita - Hrvatska. Kada pogledate te igrače - Kovačića, Rakitića, Modrića i mnoge druge koje sam zaboravio, pomislite "wow". Zašto Hrvatska s takvim imenima ne bi bila favorit?! Za mene oni mogu biti iznenađenje turnira", kazao je trener Arsenala, Arsene Wenger.

Mnoga velika imena vjeruju u Hrvatsku, ali reprezentacija nije ispraćena s velikom euforijom. Sve se to stigne promijeniti već nakon prve utakmice na Parku prinčeva u nedjelju.

Francuzi su favoriti pred svojom publikom. Kao domaćini su 1960. završili su četvrti, dok su 1984. bili prvaci Europe. Do naslova su stigli i 2000. pa se ovog ljeta žele s tri titule žele izjednačiti s Španjolskom i Njemačkom.  To su im ujedno i glavni protivnici, na papiru.

"Bit će teško i spremni smo na to. Imamo kvalitetnu momčad i idemo korak po korak na Euru. Fokusirani smo na vlastite nastupe i moramo biti na visokoj razini u skupini, pa tek nakon toga razmišljati o osmini finala", jasan je izbornik Didier Deschamps.

Francuze ponekad mogu zaustaviti jedino -  Francuzi. Seks ucjene, rasistička koketiranja i politika  često razdiru momčad, no ovaj put ona je rijetko kvalitetna. Iako su zbog ozljeda otpali Raphael Varane i Jeremy Mathieu to nije utjecalo na rezultate prvih favorita. U posljednjih deset utakmica izgubili su samo od Engleske. Francuska veza izgleda zastrašujuće s Pogbom, N'Kanteom, N'Golom, Payetom i Matuidijem. Napad će predvoditi Giroud, a tu još Griezmann i mladi Martial.

Rumunji će prvi testirati francuske ambicije za naslovom. Domaćini će morati probiti jednu od najboljih obrana kvalifikacija. Rumunji su primili svega dva gola u deset utakmica. No, veliko natjecanje sasvim je nova priča.

U nogometnom smislu, veliki turniri često su festival opreza i dosade. Naravno, i emocija. U proširenom formatu s pola Europe na turniru, Europsko prvenstvo više nije prestiž, pa je za pretpostaviti da ni nogomet često puta neće biti takav. Iznenađenjima se najviše veselimo - mnogi tipuju na Austriju i Island.

Protiv terorizma - turizmom

Osim nogometnog, Euru se veseli i turističko tržište, unatoč prijetnji terorizma, prosvjedima radnika i specijalnim jedinicama koje će kvariti pejzaž.  Prema procjenama UEFA-e utakmice na stadionima u Francuskoj gledat će 2,5 milijuna ljudi, među kojima 1,5 milijuna turista. Prethodni EURO na stadionima je gledalo 1,4 milijuna ljudi. Putem prijenosa uživo 150 milijuna ljudi diljem svijeta gledat će utakmice iz Francuske.

Reprezentacije koje nastupaju na Europskom prvenstvu će podijeliti nagradni fond od 301 milijun eura, čak 105 milijuna više nego na prethodnom turniru.  Samo za dolazak u Francusku reprezentacije će dobiti po osam milijuna eura.Svaka pobjeda u grupnoj fazi donosi po dodatni milijun, ili pola milijuna za neriješeni rezultat. Uz sedam mogućih ostvarenih pobjeda 15. prvak Europe mogao bi od UEFA-e zaraditi 27 milijuna eura.

 

Komentari (8)
Povezane vijesti

Ostale vijesti