Sramota godine: Ukinuli nagradu da je ne bi dali Nives Celzijus!

utorak, 09. prosinca 2008.

Starleta je ostala bez Kiklopa za Hit godine jer isti jednostavno više ne postoji

Neviđena sramota u književnim redovima - da Nives Celzijus slučajno ne bi osvojila nagradu Kiklop u kategoriji Hita godine, nagradu su bez objašnjenja ukinuli! Njezina "Gola istina" ove je godine, naime, nesumnjivo najprodavanija knjiga u Hrvatskoj, što bi značilo da bi trebala biti okrunjena Kiklopom, ali nekim se "književnim puritancima" ta zamisao očito nije svidjela, pa Nives ostaje bez nagrade o kojoj je toliko sanjala, te je, na kraju krajeva, i zaslužila.

Priča je počela kad je povjesničar književnosti Krešimir Nemec dao ostavku u upravnom odboru nagrade Kiklop. Spomenuto je tijelo, bez ikakvog posebnog objašnjenja, odlučilo otkazati nagradu u kategoriji Hit godine, i to zato što ju je zaslužila "Gola istina" autorice Nives Celzijus, koja se prodala u više od 50 tisuća primjeraka, a koju su se mnogi književnici u proteklim mjesecima trudili ocrniti u medijima.

Predsjednica upravnog odbora Kiklopa Anita Šikić priopćenjem je potvrdila da u odboru nema konsenzusa u kategoriji Hita godine pa ovog puta pobjednik neće biti proglašen. Nives Celzijus medijima je rekla kako je "šokirana i razočarana" jer pravila očito nisu jednaka za sve. Govoreći o trenutku preuzimanja svoje prve nagrade, nedavno je izjavila: "Plakat ću. Pomislit ću na sve one ljude koji su me omalovažavali i vrijeđali tokom godina i reći - evo, to je za vas". Njezin izljev emocija očito će morati pričekati neka bolja vremena u kojima će nagradu za najprodavaniju knjigu godine dobiti knjiga koja je to zapravo i postigla.

Komentari (11)
Povezane vijesti

Ostale vijesti