Sabah (2005)

SABAH (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Tema filma preispituje odnos tradicionalnog i modernog među suvremenim kanadskim Arapima

 
Režija: Ruba Nadda
Scenarij: Ruba Nadda
Uloge: Arsinée Khanjian, Shawn Doyle, Fadia Nadda, Jeff Seymoure, Kathryn Winslow...

Filmografija

Kanadska sineastica arapskog porijekla Ruba Nadda studirala je film na poznatoj umjetničkoj školi Tisch Newyorškog sveučilišta, a afirmirala se nizom kratkometražnih filmova krajem devedesetih i početkom 21. stoljeća, u kojima je uglavnom tematizirala probleme žena i muškaraca arapskog porijekla u suvremenom zapadnjačkom (kanadskom) društvu.

Sabah ima 40 godina i sa svojom imućnom arapskom obitelji - majkom, bratom, sestrom, nećakom i šogoricom, živi u suvremenoj Kanadi, u Torontu. Nakon očeve smrti pater familias postao je Sabahin brat Majid, koji podrazumijeva da se neudana Sabah treba brinuti o njihovoj majci, a da obiteljski muškarci, očevi i braća, trebaju odlučivati za koga će se udavati njihove kćeri i sestre, a u svakom slučaju njihov odabranik mora biti musliman. Majidova nećakinja, mlada emancipirana djevojka, tome se odupire, a kad Sabah na bazenu upozna kršćanina Stephena i zaljubi se u nj, i ona se sukobi s autoritativnim bratom...
Drugi cjelovečernji film "Sabah" kanadske sineastice arapskog porijekla Rube Nadda preispituje odnos tradicionalnog i modernog, te arapskog i kanadskog među suvremenim kanadskim Arapima, naposlijetku pokazujući da te naizgledne opreke ne moraju biti u suprotnosti, nego da se mogu prožimati i nadopunjavati. Ovakav afirmativan pogled na dvostrukost identiteta, koja se ne doživljava kao smetnja nego prednost, u završnici odašilje snažnu poruku o toleranciji različitosti i razumijevanju drugih i drugačijih, pa ne čudi da je film bio jako zapažen te sudjelovao na dvadesetak međunarodnih festivala. No nije samo tema pomogla uspjehu filma, nego i redateljsko-scenaristička vještina Rube Nadde, razumijevanje i naklonost prema svim njezinim likovima, kao i sigurno vođenje izvrsnih glumaca na čelu sa sjajnom A. Khanjian u naslovnoj ulozi.

Komentari (0)

Foto