Požuda, oprez (2007)

LUST, CAUTION (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Mlada sudentica uplete se u opasnu igru političkih intriga i erotskih strasti

 
Režija: Ang Lee
Scenarij: James Schamus, Hui Ling Wang
Uloge: Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang, Chugn Hua Tou

Filmografija

Polazeći od priče spisateljice Eileen Chang i scenarija svog stalnog producentsko-scenarističkog suradnika Jamesa Schamusa, Ang Lee (Razum i osjećaji, Hulk, Tigar i zmaj, Planina Brokeback) primarno se usredotočio na složen odnos racionalnog (ideološkog) i iracionalnog (erotskog), odnosno privatnog (intimnog) i javnog (političkog), a sve kroz delikatnu interakciju zbilje i njezina predstavljanja "režiranjem" i "glumom".

Godine 1942. u Šangaju kolaborator s japanskim okupacijskim vlastima, gospodin Yee, sastaje se u draguljarnici sa svojom mladom ljubavnicom Chia Chiom, koju on poznaje kao gospođu Mak. Radnja filma se vraća unatrag, godina je 1938., Japan je okupirao Kinu, a mlad, zgodan i domoljubno raspoložen vođa studentskih kazalištaraca Kuang Yu Min dozna da se gospodin Yee nalazi u Hong Kongu. Padne mu na pamet da "režira" "predstavu života", a sve kako bi mlada i privlačna studentica Chia Chi, hineći otmjenu gospođu Mak, suprugu nezgrapna poslovnog čovjeka, zavela Yeea i dovela ga pred nišan svojih kolega...
U glavnoj ulozi je debitantica Wei Tang, navodno izabrana između čak deset tisuća kandidatkinja za lik Chiu Chi. Ang Lee ju je, baš poput Kuanga i Yeea u filmu, naglavačke bacio u uznemirujući svijet fikcije i erosa, gdje je trebala istražiti vlastite mogućnosti i granice. Značenjski izvanredno slojevit i poticajan, oblikovno Leeov film također je dojmljiv. U osnovi, na djelu je ista strategija kao i u "Planini Brokeback": dominantna letargična intonacija povremeno prekidana snažnim iskoracima, uz intenziviranje emocija i značenja kako se film bliži kraju.
"Požuda, oprez" dobitnik je bezbrojnih nominacija, priznanja i nagrada, međuostalim Zlatni lav na Venecijanskom festivalu, gdje je nagrađen i direktor fotografije Rodrigo Prieto (21 gram, Planina Brokeback, Babel).

Komentari (1)

Foto