Dostavljač (1999)

THE RUNNER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Zaposlivši se kod zloglasnog ganstera impulzivni kockar se dovede u opasnost

 
Režija: Ron Moler
Scenarij: Dustin Abraham, Anthony E. Zuiker
Uloge: Ron Eldard, Courteney Cox, Joe Mantegna, John Goodman, Bokeem Woodbine

Filmografija

Opasnost, izazov, ovisnička prisila, izloženost nasilju, srljanje u samouništenje - sve su to elementi priča o ovisnosti, osobito o kockarskoj strasti, koja uvijek vodi u vezu s kriminalcima. Zbog toga je ta tema omiljena i česta u filmovima.

Edward (R. Eldard) je upravo izgubio tri tisuće dolara kladeći se na pogrešan nogometni tim. Situacija mu je bezizlazna. Njegov ujak Rocco (J. Mantegna) nudi mu posao kod čovjeka za kojega i sam radi, zloglasnoga ganstera Duboko Grlo (J. Goodman), čovjeka kojega njegovi suradnici nikada ne vide, ali ga se boje više od ičega na svijetu. Ako ga netko prevari, on pošalje svoje krvoločne pse, koji ne ostave ni najmanji trag da je čovjek ikada postojao. Tako nema ni ubojstva, ni policije, ni kazne.

Ne videći drugi izlaz, Edward pristaje biti "trkač", tj. jedan od onih koji će za Duboko Grlo obilaziti kladionice i ulagati goleme iznose. Iako zna da je to za njega pretežak izazov - kao da se alkoholičar zaposli kao barmen - Edward prihvati posao. Istodobno upozna Karinu (C. Cox) u koju se zaljubi na prvi pogled. Kad mu Karina kaže da je trudna, Edward je zaprosi, a zaručnički prsten vrijedan osam i pol tisuća dolara plati novcem svog poslodavca. Da bi nadoknadio manjak, kocka se...

Film "The Runner" posebno je zanimljiv zbog toga što tehnički detaljno otkriva sistem klađenja velikog ulagača, koji je i sam ovisnik i koji, organizirajući posao, u stvari traži ljudske žrtve za klađenje sa samim sobom. Pri tome mu je zarada najmanje važna. John Goodman savršen je izbor za ulogu čovjeka koji se ne miče iz prostorije iz koje vlada, okružen nizom monitora i modernih elektorničkih uređaja.


Komentari (0)

Foto