Opasni Johnny (1984)

JOHNNY DANGEROUSLY (Originalni naziv)

komedija kriminalistički

Irski mladić nevoljko se upušta u svijet kriminala

 
Režija: Amy Heckerling
Scenarij: Harry Colomby, Jeff Harris
Uloge: Michael Keaton, Joe Piscopo, Marilu Henner, Maureen Stapleton, Peter Boyle

Filmografija

Riječ je o još jednom ostvarenju koje se s uspjehom oslanja na žanr gangsterske komedije, ismijavajući žanrovske klišeje i događaje iz vremena prohibicije i organiziranog kriminala.

New York 1935. godine. Kad u svojoj trgovini kućnim ljubimcima jednog dječaka uhvati u pokušaju krađe mačića, Johnny Kelly (M. Keaton) obijesnom klincu odluči dati pravu lekciju. Premda mu je svakodnevica još donedavno obilovala opasnostima, Johnny je ipak uspio odoljeti svim izazovima i započeti pošten život.
Johnny (B. Thames) se s majkom (M. Stapleton) i mlađim bratom Tommyjem (T. W. Slaten) početkom prošlog stoljeća doselio iz rodne Irske i već je u ranom djetinjstvu upoznao glad i neimaštinu. I on je tada bio drzak i neposlušan dječak koji se često znao potući sa svojim vršnjakom Dannyjem Verminom (G. Olden). Ipak, stvari su krenule nabolje kad je Johnny postao potrčko gangsteru Jockou Dundeeju (P. Boyle), koji ga je poslije nekoliko godina primio u svoju službu. Johnny je brzo napredovao i stjecao Dundeejevu naklonost, istodobno od majke i brata krijući kojim se poslom bavi. Dok se uspinjao u gangsterskoj hijerarhiji, oženio se s pjevačicom Lil (M. Henner) i nije primjećivao da je već odraslom Tommyju (G. Dunne) postao svojevrsni uzor...
Vrlo zabavna, pomaknuta i često izuzetno duhovita gangsterska komedija "Opasni Johnny" još je jedno uspjelo ostvarenje redateljice Amy Heckerling (Get It Over With, Ludi provod u Europi, Djevojke s Beverly Hillsa, Loser), zasigurno najpoznatije po režiji hita "Gle, tko to govori, 1 i 2".
U naslovnoj ulozi nastupa M. Keaton (Noćna smjena, Beetle Juice, Batman se vraća, Jackie Brown, Daleko od očiju, Jack Forst, Uživo iz Bagdada), koji će se pet godina kasnije proslaviti glavnom ulogom u "Batmanu" Tima Burtona. Njegovi su partneri J. Piscopo (serije Saturday Night Live, Batman, Zakon i red), M. Henner (Utrka Canonball 2, Priča iz Los Angelesa, serija Hitna služba), za sporednu ulogu u humorističnoj seriji Taxi pet puta nominirana za Zlatni globus, te oskarovka M. Stapleton (Aerodrom, Crveni, Čahura, Čahura 2: Povratak). Nastupa i D. DeVito (Let iznad kukavičjeg gnijezda, Vrijeme nježnosti, Baci mamu iz vlaka, Blizanci, Rat Roseovih, Hoffa, L. A. Povjerljivo); G. Dunne (Idiotska noć, Veliko plavetnilo, Moja djevojka, Kviz, serija Zakon i red: Zločinačke nakane) te P. Boyle (Mladi Frankenstein, Taksist, Crveno usijanje, Malcolm X, Dok si spavao, Doktor Dolittle).
Glazbu potpisuje John Morris (Vruća sedla, Visoka napetost, Čovjek slon, Smiješna strana povijesti: Prvi dio, Biti ili ne biti), a fotografiju David M. Walsh (Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a niste se usudili pitati, Cleopatra Jones, Djevojka za zbogom, Nevjerno tvoja).

Komentari (0)

Foto