Cesta za raj (1997)

PARADISE ROAD (Originalni naziv)

drama ratni povijesni

Istinita priča temeljena na doživljaju grupe žena zatočenih u japanskom logoru na Sumatri

 
Režija: Bruce Beresford
Scenarij: David Giles, Martin Meader
Uloge: Glenn Close, Frances McDormand, Pauline Collins, Cate Blanchett, ...

Filmografija

Utemeljen na sjećanjima preživjelih, film "Put za raj" potresna je priča o ratnim strahotama, a još više posveta ljudskoj volji za životom, i neodustajanju od lijepoga u ovom slučaju od iscjeljujuće snage glazbe. Snaga glazbe čak i neprijatelju daje ljudske crte. Film je dobitnik nagrade Golden Tripod koju dodjeljuje Australian Cinematographers Society. Okupio je nekoliko velikih zvijezda i vrvi izvrsnim glumačkim ostvarenjima (Glenn Close, Frances McDormand, Pauline Collins, Cate Blanche i drugi), a režirao ga je poznati australski redatelj Bruce Beresford.

Singapur, 1942. Za vojnike stacionirane na Pacifiku, njihove supruge i djevojke priređen je gala bal. No, vijest o napredovanju japanskih snaga i mogućoj okupaciji grada stvori opću uzbunu. Vojnici se vraćaju na front, a žene pokušavaju evakuirati brodom u Australiju. Nakon nekoliko dana Japanci pogode brod, te se žene jedva dokopaju obale Sumatre, gdje ih smjeste u logor.
Među njima su glazbenica Adrienne (G. Close), misionarka Daisy (P. Collins), medicinska sestra Susan (C. Blanchett), mlada Rosemary (J. Ehle) koja sanjari o svom suprugu, starica (E. Spriggs) kojoj je više stalo do pudlice negoli vlastita života. U logoru će provesti sljedeće tri godine, boreći se za život i ne gubeći nadu. Formirat će neobičan vokalni orkestar - zbor koji ne samo da izvodi Dvořaka i Mozarta, nego podiže njihov vlastiti duh, a pokazat će se djelotvornim i na Japance.
Zahtjevne uloge hrabrih zatočenica koje ne pristaju pomiriti se sa sudbinom, odigrala je prava niska odličnih glumica među kojima se ipak ističu osvajačica Oscara Frances McDormand ("Fargo"), za Oscara nominirane, iskusne Glenn Close ("Opasne veze") i Pauline Collins, te poznato televizijsko lice Julianna Marguiles ("Hitna služba"). Redatelj Bruce Beresford u svom je dirljivom filmu s puno poštovanja prema tragedijama zarobljenika prikazao sav užas rata, ali i kako pjesma o nadi može postati simfonija trijumfa.

Komentari (0)

Foto