Žena godine (1942)

WOMAN OF THE YEAR (Originalni naziv)

komedija romantika ljubavni

Priča o bračnim napetostima između sportskog novinara i emancipirane kolumnistice

 
Režija: George Stevens
Scenarij: Ring Lardner Jr., Michael Kanin
Uloge: Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Fay Bainter, Reginald Owen, Minor Watson...

Filmografija

Katharine Hepburn i Spencer Tracy bili su jedan od najpopularnijih hollywoodskih glumačkih parova, a uz to je njihovo partnerstvo postalo i ljubavno, no iako je trajalo desetljećima i bilo "javna tajna", nikad nije okrunjeno brakom jer on se nije želio razvesti od svoje supruge. No zato je to dvoje velikih glumaca supružnike glumilo u nizu zajedničkih filmova, od kojih je prvi "Woman of the Year", na početku čijeg snimanja su se i upoznali.

Sportski novinar Sam Craig (Spencer Tracy) i popularna kolumnistica u istim novinama Tess Harding (Katharine Hepburn) zaljube se i vjenčaju, iako je ona emancipirana žena i feministkinja koja je stalno u pokretu i posao joj je iznad svega, a on blago konzervativan muškarac. Iako se vole, brak se ne razvija dobro jer Tess je rijetko kod kuće, a i kad jest, obično ima goste ili radi. Sam je tolerantan, ali sve teže podnosi takvo stanje...

Riječ je o ostvarenju koje tipično za tadašnji patrijarhalni Hollywood ističe, tradicionalno gledajući, loše strane ženske emancipacije, a prije svega zanemarivanje braka i obitelji zbog posvećenosti poslu, trudeći se doduše na samom kraju uspostaviti neki kompromis između ženske potrebe za oslobođenjem i tradicionalnih društvenih vrijednosti utjelovljenih u tolerantnom muškarcu. Iako Oscarom nagrađeni scenarij Ringa Larndera Jr.-a i Miltona Kanina sadrži pregršt patrijarhalnih motiva, film je u redateljskog izvedbi glasovitog Georgea Stevensa (Mjesto pod suncem, Shane, Div) prerastao u prvorazrednu poslasticu. Osim Oscara za najbolji izvorni scenarij, za Akademijinu nagradu bila je nominirana i Katharine Hepburn.


Komentari (0)

Foto