Porky's (1982)

Porky's (Originalni naziv)

komedija

Želeći izgubiti nevinost po svaku cijenu grupica tinejdžera upadne u probleme

 
Režija: Bob Clark
Scenarij: Bob Clark
Uloge: Dan Monahan, Wyatt Knight, Scott Colomby, Tony Ganios, Mark Herrier, ...

Filmografija

Ovaj film jedan je od najuspješnijih komedija današnjice, iza kojeg su snimljena i dva direktna nastavka, a bio je i inspiracija za brojne tinejdžerske komedije među kojima je i "Američka pita"".

Skupina srednjoškolskih čudaka prolazi kroz pubertet samo s jednim naumom - kako izgubiti nevinost! S obzirom da ih školske djevojke uglavnom niti ne primjećuju, Pee Wee (Dan Monahan) i njegovi prijatelji po svoju dozu željene akcije odlaze u Porky's, ljigavi striptiz bar u koji je svatko dobrodošao. Svatko, osim naših junaka, koje vlasnik bara izbaci i ponizi bacajući ih u zaljev. Dječaci počinju planirati osvetu, ali do nje neće doći lako, jer je vlasnikov brat gradski šerif, kojemu je Pee Weejeva ekipa na meti već odavno.

Sve do prije par godina, "Porky's", redatelja i scenarista Boba Clarka bio je tržišno najuspješniji kanadski film svih vremena, s time da je i do danas ostao kultni rodonačelnik pod-žanra komedije u kojoj skupina srednjoškolaca u potrazi za prvim seksualnim iskustvom prolazi kroz čitav niz ponižavajućih situacija.

Dvadesetak godina kasnije, serijal "Američka pita" formulu je iskoristio za astronomsku zaradu, no kvalitetom ipak nije uspio nadmašiti ovaj klasik. Crpeći iz svoga i iskustva generacija koje su gimnaziju pohađale nakon njega, autor Clark uspio je snimiti film koji tako opipljivo ocrtava srednjoškolsko iskustvo, s time da ga izvrsnim scenarističkim intervencijama čini urnebesno duhovitim.

 


Komentari (1)

Foto