Veliki užitak (1984)

LE BON PLAISIR (Originalni naziv)

drama

Film o nikad do kraja razjašnjenom skandala u koji je bio umiješan i francuski predsjednik

 
Režija: Francis Girod
Scenarij: Francis Girod, Françoise Giroud
Uloge: Catherine Deneuve, Michel Serrault, Jean-Louis Trintignant, Michel Auclair...

Filmografija

Intrigantna politička drama s elementima satire suscenarista i redatelja Francisa Giroda za suradnju na scenariju ovog filma nominiranog za Césara, uspjela je adaptacija istoimenog romana Françoise Giroud. Nekoliko godina prije realizacije filma u francusku su javnost prodrli nepoznati i nikad do kraja razjašnjeni detalji skandala u koji je bio umiješan tadašnji francuski predsjednik François Mitterand, političar koji je u vrijeme stupanja na predsjedničku dužnost imao izvanbračno dijete čije je postojanje bilo proglašeno državnom tajnom.

Kad na svom kućnom telefonu vidi da ju upravo zove predsjednik republike (J-L. Trintignant), otmjena Parižanka Claire Després (C. Deneuve) hladno odluči odbiti njegov poziv. Uspomene ju tada odvedu deset godina ranije, u vrijeme dok je kao samohrana majka sa svojim sinčićem Mikeom (M. Pillsburry) živjela u skromnoj kući u predgrađu. Kad se jedne večeri vraćala kući, nepoznati joj je mladi lopov na ulici ukrao torbicu i pobjegao. Zaključivši da bi se iza obične ulične krađe moglo kriti nešto puno ozbiljnije, Claire je o svemu smjesta obavijestila predsjednika, koji je odmah angažirao sposobnog ministra unutarnjih poslova (M. Serrault).

U torbici je bilo kompromitirajuće pismo čije bi otkrivanje moglo potresti javnost i ugroziti predsjednikov položaj. Naime, Claire je svojedobno bila u vezi s već oženjenim predsjednikom, a kao plod njihove ljubavi rodio se Mike. Tajna o predsjednikovom izvanbračnom sinu brižno i uspješno se skrivala, a njezino otkriće moglo bi ga stajati funkcije. To je shvatio i mladi lopov Pierre (H. Girardot), koji o svemu odluči obavijestiti svog starog poznanika i svojevrsnog mentora, utjecajnog novinara i izdavača Herberta (M. Auclair).

Dok ministar unutarnjih poslova organizira istragu i poteže političke veze, a predsjednik se sa suprugom (C. Winter) pretvara da je sve u redu, Claire odluči s Mikeom privremeno se skloniti u Švicarsku k prijateljici Julie Hoffman (A. Stewart). Međutim, čini se da Pierre ima i neke svoje planove...

Intrigantna politička drama s elementima satire suscenarista i redatelja Francisa Giroda (Descent Into Hell, The Elegant Criminal, Lumiere and Company, Death and Therapy), za suradnju na scenariju ovog filma nominiranog za Césara, uspjela je adaptacija istoimenog romana Françoise Giroud. Nekoliko godina prije realizacije filma u francusku su javnost prodrli nepoznati i nikad do kraja razjašnjeni detalji skandala u koji je bio umiješan tadašnji francuski predsjednik François Mitterand, političar koji je u vrijeme stupanja na predsjedničku dužnost imao izvanbračno dijete čije je postojanje bilo proglašeno državnom tajnom. U glavnoj ulozi gledamo legendarnu francusku glumicu C. Deneuve (Šerburški kišobrani, Ljepotica dana, Mayerling, Posljednji metro, Glad za krvlju, Fort Saganne, Moje najdraže godišnje doba, Istok-zapad, Ples u tami, 8 žena), za nastup u drami "Indokina" 1993. nominirana za Oscara, a njezini su partneri podjednako glasoviti J-L. Trintignant (Jedan čovjek i jedna žena, Z, Posljednji vlak, Tri boje: Crveno, Grad izgubljene djece, Besmrtnik), M. Serrault (Demoni, Pripremite maramice, Kavez luđaka I - III, Pod nadzorom, Ubojice, 24 sata u životu jedne žene), tijekom karijere tri puta nagrađen Césarom, M. Auclair (Manon, Smiješno lice, Dan šakala) te H. Girardot (Modigliani, Kraljevi i kraljica). Filmsku glazbu potpisuje oskarovac Georges Delarue (Agneza božja, Silkwood, Vod smrti, Blizanci, Čelične magnolije, Crna odora).


Komentari (0)

Foto