Edi (2002)

EDI (Originalni naziv)

drama

Društveni status i dobra materijalna situacija nisu odlučujući za ljudskost i ljubav

 
Režija: Piotr Trzaskalski
Scenarij: Wojciech Lepianka, Piotr Trzaskalski
Uloge: Henryk Golębiewski, Jacek Braciak, Jacek Lenartowicz, Gregorz Stelmaszewski...

Filmografija

Debitantski film Piotra Trzaskalskog je vrlo zrelo ostvarenje u kojem se mogu nazrijeti utjecaji Bressona i Tarkovskog s junakom koji pokazuje tamnu stranu društva u tranziciji.Virtuozna uporaba dugih totala u kojima se promišljenom mizanscenom stvara dinamika, te njihovo presjecanje s efektnim kratkim krupnim planovima omogućili su redatelju dojmljiv ritam i stvaranje vrlo vrijednog filma koji je osvojio dvadesetak što poljskih što međunarodnih nagrada među kojima su najznačajnije one na festivalima u Berlinu i Karlovym Varima.

Dvojica prijatelja tridesetih godina - Edi (H. Golębiewski) koji obožava književnost i pokazuje neočekivanu dobrotu i razumijevanje prema drugima i priprosti mucavac Jureczek (J. Braciak) žive u napuštenoj tvornici, a novac neophodan za alkohol i nešto hrane nabavljaju prikupljanjem starog željeza.

Njihov monotoni život (ako se to tako može nazvati) doživljava dramatične promjene kada Braća (J. Lenartowicz i G. Stelmaszewski), lokalni nasilnici i kriminalci koji vode trgovinu ilegalnim pićima.

Oni su zabrinuti za svoju lijepu sedamnaestogodišnju sestru koju zovu Princezom (A. Kisio) dobro plate Ediju da je čuva, ponajviše stoga što ga drže toliko ružnim da joj zasigurno neće biti privlačnim, no stvari se ne razvijaju prema njihovim očekivanjima.

 


Komentari (0)

Foto