Loš poručnik (1992)

Bad Lieutenant (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Istražujući silovanje časne sestre poručnik ogreznuo u kriminal traga za iskupljenjem

 
Režija: Abel Ferrara
Scenarij: Victor Argo, Paul Calderon
Uloge: Harvey Keitel, Victor Argo, Paul Calderon, Leonard L. Thomas, Robin Burrows

Filmografija

Jedan policijski poručnik naoko živi životom običnog policajca koji radi na odjelu za ubojstva. Ipak, malobrojni znaju da njim vladaju njegovi vlastiti poroci. Stvorio je ogroman dug kladeći se na bejzbol i kladioničari postaju sve nestrpljiviji. Odlučuje iskoristiti svoj status kako bi brzo došao do novca i uvlači se u svijet iz kojeg će teško izaći.

Kad stigne na poprište krvavog gangsterskog obračuna, njujorški policijski poručnik (H. Keitel) pred očima svojih kolega (V. Argo i P. Calderon) bezuspješno pokuša s mjesta zločina ukrasti vrećicu kokaina. No to je tek jedan od mnogih grijeha koji leže na duši časniku sklonom nasilnim ispadima. On je osoba ogrezla u korupciji, narkomaniji i nemoralu, teški narkomanski i kockarski ovisnik koji s lokalnim dilerima trguje drogom, u ovisničkom stuporu često jedva uspijeva kontrolirati svoje postupke, a djevojke zaustavljene zbog prebrze vožnje seksualno napastuje. Dok mu supruga (P. Gormley) s majkom i četvoro djece jedva spaja kraj s krajem, poručnik novac nekontrolirano troši na klađenje, a loše su ga procjene uvalile u dug od trideset tisuća dolara. Iako je riječ o čovjeku kojeg čini se više ništa ne može iznenaditi i uznemiriti, slučaj silovanja katoličke časne sestre (F. Thorn) u crkvi u španjolskom Harlemu duboko ga se dojmi...

Izuzetno mračna, tjeskobna, nasilna, uznemirujuća i opora egzistencijalistička krimi drama možda je najuspjelije ostvarenje kultnog nezavisnog njujorškog filmaša Abela Ferrare (Grad straha, Djevojka iz Kineske četvrti, Mačkolovac, Kralj New Yorka, Invazija tjelokradica, ´R Xmas, serije Kriminalistička priča, Poroci Miamija), koji je za režiju provokativne religijske parabole "Mary" na filmskom festivalu u Veneciji 2005. osvojio veliku nagradu žirija. Slično većini svojih najboljih filmova, u kojima beskompromisno i bez imalo komercijalnih ustupaka istražuje tamno naličje ljudske prirode, i "Okorjeli policajac", djelo koje glasoviti Martin Scorsese drži najboljim filmom devedesetih, snažna je i izuzetno dojmljiva moralka izražene religijske simbolike. Priča o posrnulom poručniku, svojevrsnom palom anđelu kojeg na put katarze i iskupljenja izvodi susret sa silovanom opaticom, njemu etički superiornom, bezgranično blagom, dobrom i Bogu predanom osobom, iznimno je realistična i pesimistična slika suvremenog svijeta ogrezlog u kriminal, korupciju i nemoral. Riječ je o impresivnom ostvarenju za što zasluge, uz Ferrarinu redateljsku vještinu, ponajviše pripadaju maestralnom nastupu vrsnog karakternog glumca H. Keitela (Taksist, Thelma i Louise, Psi iz rezervoara, Piano, Dim, Od sumraka do zore, Crveni zmaj), 1992. nominiranog za Oscara za sporednu ulogu u filmu "Bugsy" Barryja Levinsona, a 1995. nagrađenog berlinskim Srebrnim medvjedom za nastup u izvrsnom "Dimu" Waynea Wanga. Njegovi su partneri u vrijeme snimanja filma mlada F. Thorn (Viper, Taken Alive, Stigmata) te iskusni V. Argo (Taksist, Ulice zla, Njujorške priče, Prava romansa, Anđeoske oči, Ispovjedi opasnog uma) i P. Calderon (More ljubavi, Tvrtka, Pakleni šund, Sentinel - agent u bijegu), koji supotpisuju i scenarij filma.

 

 


Komentari (3)

Foto