Izgubljeni ljubavni trud (2000)

LOVE'S LABOUR'S LOST (Originalni naziv)

komedija romantika

Ekranizacija Shakespeareovog komada u režiji slavnog Irca Kennetha Branagha

 
Režija: Kenneth Branagh
Scenarij: Kenneth Branagh
Uloge: Kenneth Branagh, Alessandro Nivola, Alicia Silverstone, Natascha McElhone, ...

Filmografija

Romantična komedija raskošne i šarolike scenografije, izrazito ugodne atmosfere, dobro odmjerenog ritma i vrsnih glumačkih nastupa. Tu prednjači najeksponiraniji Branagh, simpatična A. Silverstone, N. McElhone, T. Spalla i A. Lester koji je ovom prilikom bio nominiran za British Independent Film nagradu u kategoriji najboljeg glumca.

Krajem 1930-ih kralj Navarrea (A. Nivola) zavjetovao se zajedno sa svoja tri vjerna prijatelja i podanika da će sljedeće tri godine provesti u izolaciji, posvećujući se učenju. U tom će razdoblju živjeti asketski i izbjegavati društvo, osobito žensko. Jedan od prijatelja, Berowne (K. Branagh), odmah je ukazao na potencijalne teškoće ispunjavanja zavjeta, no ipak se pokorio želji kralja čija je volja bila čvrsta. Koliko čvrsta, dozna se odmah, jer upravo u to vrijeme kraljevsku palaču posjeti francuska princeza (A. Silverstone) sa svoje tri dvorske dame. Usprkos nastojanjima da ostanu vjerni zavjetu, mladići se, uključujući i kralja, na prvi pogled zaljube u atraktivne djevojke i počnu im se udvarati. Svaki od njih svoju zaljubljenost isprva pokuša sakriti od prijatelja, no istina na svačije zadovoljstvo vrlo brzo izađe na vidjelo. Nažalost, romantična će idila biti kratkoga vijeka jer će Europu zadesiti rat, a momci će se morati uputiti na bojišnicu...

"Izgubljeni ljubavni trud" zasad je posljednja ekranizacija jednog Shakespeareovog komada u režiji slavnog Irca Kennetha Branagha. Taj je glumac i redatelj potpisao glasovite filmske verzije "Hamleta", "Henrika V." i "Mnogo vike nizašto" i tako si priskrbio status vjerojatno najuspješnijeg filmskog interpreta bardovih literarnih remek-djela. Razlozi tome očituju se u mnogim produkcijskim aspektima tih filmova, ali i u Branaghovu nadahnutu autorsku pristupu. Tako uz izrazito slikovitu scenografiju, detaljnu kostimografiju i redovito izvrsne glumačke interpretacije, do izražaja svakako dolazi i Branaghova stvaralačka inspiriranost i snaga. Njegove ekranizacije, iako su uglavnom vrlo vjerne Shakespeareovom pisanom originalu, nisu puke filmske adaptacije, već hvalevrijedna umjetnička djela koja na ekranu žive vlastiti život.

Prerađujući Izgubljeni ljubavni trud, Branagh si je dao čak i više oduška nego obično pa je ovaj razigran i poletan literarni materijal dodatno začinio plesno-pjevanim točkama koje ga žanrovski određuju kao mjuzikl. A kako glazbenu podlogu tih točaka čine vrhunski glazbeni hitovi, Branagh se i ovdje, baš kao i u slučaju tragedija, pokazao kao iznimno kompetentan, senzibilan i prilagodljiv autor. Tako ovu romantičnu komediju krase raskošna i šarolika scenografija, izrazito ugodna atmosfera, dobro odmjeren ritam radnje i, naravno, vrsni glumački nastupi. Tu prednjači najeksponiraniji Branagh, no spomenuti valja i simpatičnu A. Silverstone (Clueless), N. McElhone (Ronin), T. Spalla (Sve ili ništa) i A. Lestera koji je ovom prilikom bio nominiran za British Independent Film nagradu u kategoriji najboljeg glumca.


Komentari (0)

Foto