Ekspres pukovnika Von Ryana (1965)

VON RYAN'S EXPRESS (Originalni naziv)

akcija avantura ratni

Zarobljeni američki pukovnik pokušava spasiti ratne zarobljenike iz nacističkog vlaka

 
Režija: Mark Robson
Scenarij: Wendell Mayes, David Westheimer
Uloge: Frank Sinatra, Trevor Howard, Raffaela Carra, Brad Dexter, Sergio Fantoni...

Filmografija

Sredinom šezdesetih godina legendarni Frank Sinatra (Odavde do vječnosti, Čovjek sa zlatnom rukom) bio je glumački iznimno plodan, pa je tako u jednoj, 1965. godini glumio u tri filma, od kojih je jednog, "None But the Brave", ratnu dramu nastalu u američko-japanskoj koprodukciji, i režirao (to je bio njegov jedini redateljski projekt).

Kolovoz 1943. Američki pukovnik Joseph Ryan nađe se u talijanskom zarobljeništvu, u logoru s uglavnom britanskim ratnim zatočenicima na čelu s bojnikom Ericom Finchamom. S kapitulacijom Italije logor pada u ruke zarobljenika koji se obračunaju sa zapovjednikom logora Battagliom, te pobjegnu uz pomoć Battaglijina zamjenika, kapetana Orianija. Međutim, njemačke okupacijske trupe ih zarobe i smjeste u vlak koji ih vozi prema sjeveru. Ryan i Fincham odluče pokušati staviti vlak pod svoju kontrolu...

Legendarni Frank Sinatra 1965. godine je u domovini svojih predaka, Italiji snimio  ratni film "Ekspres pukovnika Von Ryana", u kojem je ostvario glavnu ulogu, a partner mu je bio britanski glumac Trevor Howard (Kratak susret, Treći čovjek, Juriš lake konjice). Jedinu žensku ulogu u filmu izvrsno je odigrala Raffaela Carrà, zvijezda talijanskih spektakala, kojoj je to bio prvi i jedini američki. Film je režirao Mark Robson (Šampion, Gradić Peyton, Dolina lutaka, Potres).


Komentari (0)

Foto