Izbori 2 (2006)

ELECTION 2 (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Nastavak napete priče o odnosima i funkcioniranju unutar hongkonških trijada

 
Režija: Johnnie To
Scenarij: Nai Hoi Yau, Tin Shing Yip
Uloge: Louis Koo, Simon Yam, Nick Cheung, Ka Tung Lam, Suet Lam, Siu Fai Cheung...

Filmografija

Vrhunski hongkonški sineast Jonnie To proslavio se 2005. briljantnim gangsterskim filmom "Izbori", koji su mnogi doživjeli kao azijsku, mnogo okrutniju verziju Coppolina "Kuma". Godinu dana kasnije To je snimio nastavak koji je na Zapadu odjeknuo slabije od prethodnika, no riječ je o gotovo jednako superiornom ostvarenju, ali dramaturški sažetijem i nabijenijem, što međutim skoro ni najmanje nije naudilo njegovoj kvaliteti.

Dvogodišnji mandat čelnika hongkonške trijade Lama Loka bliži se kraju i on obznani da će podržati jedno svoje kumče za nasljednika. Glavni favorit je mladi Jimmy Lee, no on odustaje od izbora jer želi legalizirati i proširiti svoj biznis na matično kinesko tlo. U takvom razvoju događaja Lok odluči izigrati ostale kandidate, okrećući ih jedne protiv drugih, kako bi sebi osigurao još jedan mandat. Međutim, Lee dobiva poruku iz Kine da tamo neće moći legalizirati svoje poslovne aktivnosti ako ne preuzme čelništvo hongkonške trijade...

Napeta priča, izražajni i izvrsno profilirani likovi, sjajna režija, fotografija (Toov stalni suradnik Siu Keung Cheng) i glazba (Robert Ellis-Geiger), orkestrirani oko dvojice snažnih protagonista utjelovljenih u karizmatičnim glumcima Simonu Yamu i Louisu Koou, garancija su vrhunske kvalitete "Izbora 2". Film je nominiran za Hongkonšku filmsku nagradu u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i dvije sporedne muške uloge (Simon Yam, iako je njegova uloga zapravo ravnopravno glavna, i Nick Cheung).


Komentari (0)

Foto