Ali G u parlamentu (2002)

ALI G INDAHOUSE (Originalni naziv)

komedija

Šašavi ljubitelj hip-hopa se uplete u političku urotu u engleskom parlamentu

 
Režija: Mark Mylod
Scenarij: Sacha Baron Cohen, Dan Mazer
Uloge: Sacha Baron Cohen, Michael Gambon, Charles Dance, Kellie Bright, ...

Filmografija

Iznimno zabavna satirična komedija Marka Myloda (The Kidnappers, The Big White, serija Obitelj Royle), uglavnom TV redatelja, bila je prvi svjetski kino-hit danas izuzetno cijenjenog i popularnog komičara Sache Barona Cohena (Madagaskar, Priča o Rickyju Bobbyju, Madagaskar 2, Brüno), zasigurno najslavnijeg po kreaciji fiktivnog kazahstanskog novinara Borata Sagadijeva.

Prizori u kojima je on opasni i neranjivi gangsta-rapper iz Los Angelesa za dobrodušnog Ali G-ja (S. Baron Cohen) su tek pusti snovi. U stvarnosti on je sitni kriminalac iz londonskog predgrađa Staines, koji živi s majkom (J. Castro), održava vezu s privlačnom Julie (K. Bright), prima naknadu za nezaposlene i ima dražesnog ljubimca, psića Tuaca. Toliki je fan hip-hopa da se i odijeva poput američkih glazbenika te neprestano oponaša njihov način govora. Zbog toga je često predmet ismijavanja u svom susjedstvu, a na njegov račun zbijaju šale čak i djeca koju u mjesnom društvenom domu podučava o štetnosti droge. Kad gradske vlasti odluče zatvoriti dom, Ali prosvjeduje okovan lancima. Ne zna da iza svega stoji David Carlton (C. Dance), zamjenik britanskog premijera (M. Gambon), koji želi isprovocirati šefovu smjenu i zauzeti njegovo mjesto. U toj političkoj igri Ali će postati kandidat Liberalne stranke na skorim izborima za parlament…

Upravo je lik sitnog kriminalca i ljubitelja hip-hopa Alija G-ja (Alistairea Leslieja Grahama) bio prva fiktivna kreacija popularnog komičara Sache Barona Cohena u obliku kazahstanskog novinara Borata Sagadijeva kojom je stekao naklonost kritike i horde gledateljskih fanova. Taj se lik prvi put pojavio u Cohenovoj TV emisiji Da Ali G Show tijekom 2003. i 2004., u kojoj je Sacha Baron Cohen u liku slikovitog Alija G-ja intervjuirao mnogobrojne poznate osobe.

Maštovitost i spretnost u kreiranju fiktivnih likova Cohen je zasad najuspjelije demonstrirao u hitu “Borat: učenje o Amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan”, za koji je uz dvije nagrade BAFTA osvojio i Zlatni globus te oskarovsku nominaciju za najbolji scenarij.

Uz M. Gambona (Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik, Toys, Mary Reilly, Probuđena savjest, Sanjiva dolina, Gosford Park, Daleka prostranstva, Panika pod morem, Harry Potter i Plameni pehar, serije Raspjevani detektiv, Inspektor Maigret), Cohenovi su glumački partneri i C. Dance (Samo za tvoje oči, Zlatno dijete, Alien 3, Posljednji akcijski junak, Michael Collins) i R. Mitra (Krupije, Čovjek bez tijela, Sredite Cartera, serije Pravda za sve, Bostonsko pravo). Filmsku fotografiju potpisuje Ashley Rowe (Djevojke s duplerice, Alfie, serija Pustolovine mladog Indiane Jonesa).


Komentari (0)

Foto