Zlatni zmaj (1996)

THE QUEST (Originalni naziv)

akcija triler avantura

Kako bi se vratio kući sitni lopov mora pobijediti na spektakularnom borilačkom turniru

 
Režija: Jean-Claude Van Damme
Scenarij: Jean-Claude Van Damme, Frank Dux
Uloge: Jean-Claude Van Damme, Roger Moore, James Remar, Janet Gunn, Jack McGee

Filmografija

Snimljen sredinom devedesetih, u doba velike eksplozije akcijskih filmova borilačke tematike, "Zlatni zmaj" jedan je od ponajboljih izdanaka žanra, koji spektakularne borbe različitih borilačkih tehnika smješta u atraktivno okružje pomalo mitskoga Dalekog istoka.

Na spektakularnome borilačkom turniru, čiji pobjednik dobiva sve, a ostali ni mrvice, Jean-Claude Van Damme ne traži ni slavu ni vrijedne nagrade, nego prije svega put davno napuštenoj kući.

Nakon što ga otmu krijumčari oružja te kao roba kasnije preprodaju, Christopher Dubois (Jean-Claude Van Damme) protiv svoje volje ulazi u mračni polusvijet kockanja i nezakonitih borilačkih turnira. Krvavo naučivši vještine na otočju Muay Thai, gdje se podučavaju smrtonosne borilačke tehnike, Chris putuje istočnom Azijom da bi naposljetku završio u drevnom Izgubljenom gradu, gdje je primoran sudjelovati na slavnom turniru Ghang-gheng, na kojem sudjeluju najbolji borci sa svih strana svijeta. Pobjednik će osvojiti legendarnoga Zlatnog zmaja, skulpturu koja dokazuje njegovu hrabrost i snagu, a Chris će uza sve počasti najprije tražiti način za povratak kući.

Fantastična pustolovno-borilačka saga "The Quest" ostat će zabilježena ponajprije kao prvi redateljski rad kultnoga belgijsko-američkog bodybuildera i karatista, ali i nadarena glumca te svestrana filmaša, Jean-Clauda Van Dammea. Iznimna osobnost i upornost omogućile su sinu skromnoga belgijskoga cvjećara da se 1984., u 24 godini života, prvi put pojavi na filmu (Missing in Action Chucka Norrisa) te nakon niza nastupa u uspješnicama poput "Bloodsporta", "Cyborga", "Kickboxera" (koscenarist) i "Universal Soldiera", stane i iza kamere. Njegov se uspjeh temelji na dojmljivoj pojavi, ali i inteligentnome prepoznavanju vlastitih granica. Van Damme ne nastoji, poput većine svojih kolega od Schwarzeneggera pa nadalje, dokazati po svaku cijenu da osim mišića ima i mozak, već se strogo drži žanra u kojemu njegov dar dolazi najviše do izražaja. "The Quest" je pristojno napravljen žanrovski uradak u čijoj jednostavnoj i blagim humorom protkanoj priči logično dominiraju majstorski režirani borilački prizori smješteni u nadasve egzotičan ambijent. Iako rutinski, doprinos sira Rogera Moorea u ulozi lorda Dobbsa, nije zanemariv.


Komentari (0)

Foto