Snijeg (2008)

Snijeg (Originalni naziv)

drama

Priča o grupici stanovnika malog bosanskog sela koji su preživjeli ratne strahote

 
Režija: Aida Begić
Scenarij: Aida Begić
Uloge: Zana Marjanović, Jasna Beri, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, ...

Filmografija

Snijeg (2008.) je prvi dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Aide Begić. U koprodukciji su sudjelovali Njemačka, Francuska i Iran. Film je dobitnik "Grand prixa" u programu "Semaine de la Critique" na 61. filmskom festivalu u Cannesu, a također je dobio izvrsne kritike u Screen Internationalu, Hollywood Reporteru i Varietyju.

Bosna, 1997. U malom ratom razrušenom selu Slavno žive Alma, Nadija, Jasmina, Safija, Sabrina, djed, baka, 4 djevojčice i dječak. Oni su jedini preživjeli masakr, a tijela ubijenih muževa i sinova nikada nisu pronađena. Obitelj jedva preživljava, peku slatko od dunja i trešanja, ajvar, kisele povrće u nadi da će nekome nešto prodati na obližnjoj cesti. O patnjama, izgubljenosti i tuzi obitelj ne govori već žive dan po dan. Jednog dana u selo dolazi Srbin Miro s prijedlogom za otkup cijelog sela. Obitelj je neodlučna. Otići ili ostati...

Drama o ratnim stradanjima u kojoj se jedva progovara riječ rat. Film je sniman i režiran u sporom ritmu, a komorna atmosfera prekidana je ponavljanim lirskim kadrovima glavne junakinje, Alme, na izvoru vode.


Komentari (0)

Foto