Kako je nastala znanstvena fantastika (2006)

The Sci-Fi Boys (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o tvorcima znanstvene fantastike

 
Režija: Paul Davids
Scenarij: Paul Davids
Uloge: Peter Jackson, Ray Harryhausen, Leonard Maltin, Forrest J Ackerman, ...

Filmografija

Redatelj Paul Davids donosi nam razigrani pogled na jučerašnje fanove koji su postali današnji redatelji blockbuster filmova. U filmu pratimo sudbine poznatih holivudskih redatelja poput Stephena Sommersa, Petera Jacksona i Johna Landisa. „Kako je nastala znanstvena fantastika“ istinita je priča o snazi ljudske mašte.

Od „Metropolisa“  Fritza Langa do Universalovih horora B-produkcije prve polovine stoljeća do digitalno snimljenih blockbustera proteklih nekoliko desetljeća, znanstvena fantastika i specijalni efekti golicali su maštu milijunima gledatelja širom svijeta. „Kako je nastala znanstvena fantastika“ zabavan je i topao hommage i samom žanru i ljudima koji su pridonijeli njegovom nastajanju, od skromnih početaka s animacijom do multimilijunskih CGI projekata.

Posebno je mjesto ustupljeno majstoru vizualnih efekata Rayu Harryhausenu („Jason i Argonauti“, „Prvi ljudi na mjesecu“) i neponovljivom Forrestu J. Ackermanu (osnivaču časopisa „Famous Monsters of Filmland“). Obojica su inspirirali čitavu generaciju fanova znanstvene fantastike da snime svoje vlastite amaterske filmove koji postaju preteča djelima poput „Ratova zvijezda“, „Jurskog parka“ i „Gospodara prstenova“.

Pojavljuju se i intervjui s nekim od najpoznatijih producenata, redatelja, scenarista i stručnjaka za specijalne efekte na području znanstvene fantastike, uključujući i Petera Jacksona, Raya Bradburya, Rogera Cormana, Johna Landisa, Dennisa Murena, Ricka Bakera, Leonarda Maltina i Stevena Spielberga, kao i isječci iz nekoliko njihovih amaterskih filmova.


Komentari (0)

Foto